La diada de Sant Jordi és sinònim de llibres i roses, però a Barcelona també ho és d’arquitectura i patrimoni. És un dia de portes obertes en molts edificis emblemàtics de la ciutat, una oportunitat per viure des de dins aquesta història que de vegades passa de llarg en el dia a dia dels barcelonins i barcelonines. I un d’aquests edificis que s’obren a la ciutadania de forma gratuïta aquest diumenge és el Palau Güell. Construït per Antoni Gaudí entre 1886 i 1890 per encàrrec de l’industrial, polític i mecenes de l’art Eusebi Güell. El 1945, la seva filla petita va donar el palau a la Diputació de Barcelona amb una condició: que preservés l’edifici i li donés un ús cultural. Aquest palau va ser una mena de premoció de l’arquitectura d’Antoni Gaudí, un assaig que després es va veure plasmat en obres posteriors de l’arquitecte català.
Visita gratis al Palau Güell
I en ocasió de Sant Jordi, la Diputació obrirà les visites de franc. El Palau Güell (carrer Nou de la Rambla, 3-5) es podrà visitar de 10 h a 20 h i caldrà recollir les invitacions el mateix dia a les taquilles, entre les 10 h i les 15 h fins que s’esgotin. A més, el palau instal·larà una parada per donar a conèixer aquest tresor i joia arquitectònica de la ciutat, declarat Patrimoni Mundial de la UNESCO. L’estand estarà situat a la Rambla just davant del carrer Nou de la Rambla. A la parada es pot trobar a la venda, amb un 10% de descompte, més de vint-i-cinc títols en diferents idiomes.
Patrimoni Mundial
L’edifici destaca per la seva innovadora concepció de l’espai i de la llum. Gaudí va introduir al Palau Güell solucions variades a partir de plantejaments molt personals i va crear formes expressives excepcionals fruit de la seva imaginació, emprant-hi materials nobles tradicionals (pedra, fusta, ferro forjat, ceràmica, vidre, etc.).
Va ser declarat monument historicoartístic per l’Estat espanyol el 1969, com també bé cultural d’interès nacional, i patrimoni mundial per la UNESCO el 1984. L’edifici, en qualitat d’obra de joventut, conté l’essència de l’obra posterior de Gaudí i és imprescindible per entendre la seva arquitectura.