Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Murals d’art urbà als barris de Barcelona que no deixen indiferent
  • CA

L’art urbà és indissociable de la controvèrsia: on és la frontera entre atreviment artístic i i civisme? Si té permís o el promouen institucions, perd autenticitat? Barcelona fa anys que batalla aquests interrogants, un terreny incert però prolífic, que ha deixat un ampli llegat de murals escampats per la ciutat. No més grafits: la pintura comparteix protagonisme amb rajoles, paper o fins i tot collages de fotografia.

La pèrdua recent de l’emblemàtic tauró capitalista del Carmel posa sobre la taula la capil·laritat de l’art urbà. Als barris allunyats del centre floreixen obres que esdevenen referents. Artistes reconeguts com Teo Vázquez o Roc Blackblock, i il·lustradores com María Pichel, Amaia Arrazola o Lola Vendetta, omplen d’art algunes de les parets de la capital catalana. També hi ha art de primera divisió mundial, com el mural de Haring, o una de les primeres mitgeres resoltes amb trompe-l’oeil.

El següent recull mostra 10 exemples destacats del mapa de murals d’art urbà arreu de la ciutat.

1. Trencadís a Collserola

Aquest trencadís es troba a l’entrada de l’Escola Mestre Morera (C/Perafita,48) i usa material reciclat del barri com tasses, plats, rajoles, etc. El projecte Ciutat Aqüeducte ha estat l’impulsor d’aquest mural amb la finalitat d’explicar històries sobre Nou Barris a través de personatges coneguts com en Patufet, Puff el Drac Màgic, el Peix Irisat…, també apareixen edificis històrics com el castell de Torre Baró o els aqüeductes. 

El trencadís de Collserola / Foto: Escola Mestre Morera
El trencadís de Collserola / Foto: Escola Mestre Morera

2. La Rosalía, a Sant Martí

La cantant de Sant Esteve de Ses Rovires, després dels seus èxits a escala internacional i diversos premis Grammy, té el seu propi mural al barri de Sant Martí. La ‘motomami’ protagonitza una gran paret al carrer Neus Bouzá amb av. Litoral.

3. Feminisme a La Model 

Els murs de la presó La Model (carrer Provença, entre Nicaragua i Entença) han servit de tela per fer un nou mural que reivindica el feminisme. N’han format part il·lustradores conegudes pel territori com Lola Vendetta, Vicky Cuello, Carolina Monterrubio, Marina Capdevila, Amaia Arrazola i Marían Pichel. 

El mural feminista al voltant de La Model / Ajuntament
El mural feminista al voltant de La Model / Ajuntament

4. Mural contra la sida de Haring

A la plaça Joan Coromines, entre el carrer Ferlandina i el CCCB, es pot trobar un mural contra la sida amb pedrigrí. Raval Cultural y el MACBA van voler recuperar aquesta obra de l’artista Keith Haring que va pintar fa vint-i-cinc anys a la plaça Salvador Seguí.

Reproducció del mural de Keith Haring al costat del MACBA / Wikimedia – PunkToad

5. Homenatge a la pagesia i a la mare

L’artista Roc Blackblock, autor d’altres murals de Barcelona, va ser l’encarregat de pintar el mural de Riera de Tena, 54. Es tracta d’un homenatge dels propietaris del bar Kfè Nou de Sants cap a la seva mare, una de les nenes que apareix dibuixada.

Una imatge del gran mural d'art urbà 'Sants, la pagesia a les arrels' / Guillem Roset (ACN)
Una imatge del gran mural d’art urbà ‘Sants, la pagesia a les arrels’ / Guillem Roset (ACN)

6. Dones científiques

L’Hospital Vall d’Hebron ha presentat aquest 2022 un mural (Pg. Vall d’Hebron, 119, davant l’edifici Mediterrània) amb el nom de ‘Pioneres’ i l’objectiu de donar visibilitat a les dones dins l’àmbit científic. En aquest mural apareixen científiques de gran renom com Rosalind Franklin, Margarita Salas, Gertrude Belle Elion, entre d’altres. 

7. Mural fotogràfic de La Matrioska 

El col·lectiu artístic La Matrioska va fer un mural a Via Trajana número 20, format per més de 3.000 fotografies: del passat i del present, representen la història de la Via Trajana. 

Mural fotogràfic de La Matrioska a Via Trajana / Ajuntament de Barcelona

8. Mural dels Balcons 

A la plaça Pablo Neruda de l’Eixample es pot trobar un mural de diferents balcons que creen la il·lusió òptica d’una façana real amb 5 plantes i una terrassa. A cada una de les plantes apareixen persones conegudes de la ciutat i de Catalunya com Pompeu Fabra, Francesc Macià, Àngel Guimerà, Santiago Rusiñol… És una de les mitgeres recuperades amb més èxit.

Grafit al mural 'Balcons de Barcelona', fotografiat aquest agost / MMP
Grafit al mural ‘Balcons de Barcelona’, fotografiat aquest agost / MMP

9. Mural de Miquel Fuster

En Miquel Fuster va ser un artista que va viure durant 15 anys al carrer. El projecte ‘Visibles’ de la fundació Arrels dona visibilitat a les persones sense sostre amb diversos murals per Barcelona. Un simpàtic retrat de Fuster decora un lateral de les Cotxeres de Sants.

Mural de Miquel Fuster//Fundació Arrels

10. Mural a Pau Donés

L’artista JLG va dedicar-li un mural al cantant Pau Donés, del grup Jarabe de Palo, que va morir l’any 2020. És a la paret que uneix els carrers de Selva de Mar i Perú.

El grafiti d'homenatge a Pau Donés, a Provençals del Poblenou / Cedida
El grafiti d’homenatge a Pau Donés, a Provençals del Poblenou / Cedida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa