Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Deu coses que et poden cobrar al restaurant, algunes abusives
  • CA

A punt per la Setmana Santa, sortir de casa, començar a compartir estona amb amics i família, anar als restuarants i guinguetes… Bé, doncs si potser heu perdut amb la pandèmia l’entrenament de dinar o sopar fora de casa, us recordem que els restaurants poden fer alguns càrrecs al vostre compte que us poden agafar per sorpresa. Alguns d’aquests càrrecs, com remarca l’OCU, no es poden cobrar perquè són il·legals, però altres ho són, i si no vigiles, no podràs queixar-te. Comencem pels conceptes que sí són legals.

Què et pot cobrar un restaurant sense que te n’adonis i no puguis protestar

L’aperitiu
Poden cobrar-te l’aperitiu que no has demanat? Sí. Sempre que ho indiquin així a la carta o llista de preus. Si no diu res, pregunta si és gratis, i tingues en compte que si el consumeixes quan t’ho posin, te’l podran cobrar.

L’aigua de l’aixeta
L’última moda és servir aigua de l’aixeta però tractada (filtrada, osmotitzada…, cosa que els dóna l’excusa ideal per cobrar-te-la.

El gel
Cobrar pel gel d’un refresc, un cafè o aigua és tan abusiu com si et cobressin per fer servir la vaixella… però si ho decideix l’establiment, per poder fer-ho hauria d’indicar a la llista de preus el cost del producte amb i sense gel.

La llet del cafè
És legal que el cafè amb llet tingui un preu diferent del cafè sol? Sí, si ho indiquen així, t’informen i tu ho admets.

El pa
Es pot cobrar pel servei de pa si és a la llista de preus, detallat el preu per comensal o unitat. Mira si el preu és per unitat, perquè cada vegada que en demanis més s’anirà sumant al compte.

despeses abusives que un restaurant no t’hauria de cobrar

Càrrecs que no són legals: pots reclamar

Suplements per taula o terrassa
Poden cobrar suplement per la terrassa en comptes de l’interior? I per estar a taula en lloc de barra? Sí, però ho han d’indicar així, i detallar el cost del servei a la terrassa, aclarint el sobrecost. Novament, cal haver informat amb antelació de l’import, indicant-ho a la carta i l’establiment. I ha d’aparèixer a la factura.

L’IVA
No poden engrossir la factura aplicant un 10% addicional al preu de la carta simplement per sumar l’IVA. Segons la legislació espanyola, no està permès l’advertiment “IVA no inclòs”, encara que aparegui al menú. Els preus que es comuniquin a la carta o llista de preus ja han de portar sumat l’IVA.

El cobert
No és legal cobrar pel servei o cobert: això ha d’estar inclòs al preu.

Suplement de Covid 19
No haurien de repercutir al client les tasques de manteniment i neteja a què es veuen obligats la pandèmia. Però si ho fan, cal informar clarament per endavant i l’usuari ho ha d’acceptar expressament.

Un “plus” per la reserva
No et poden cobrar de més per haver fet una reserva. El que sí que poden fer és cobrar-te per endavant una quantitat en concepte de reserva, però després haurien de descomptar-ho de l’import total.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa