Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Sis vots deixen al calaix un nom més inclusiu per als Castellers de Barcelona
  • CA

La colla degana dels castells a Barcelona continuarà dient-se Castellers de Barcelona i no Colla Castellera de Barcelona, un nom més inclusiu i que representaria millor la igualtat de gènere efectiva per a la qual també treballa la cultura popular. La colla havia iniciat un debat al respecte, i aquest dissabte, 1 d’abril, sotmetia el canvi de nom a votació. De fet, el canvi de nom ha guanyat en la votació de l’assemblea, però les regles del joc de l’entitat, els seus estatuts, han fet que el canvi no sigui possible. Han votat 73 persones. 43 ho han fet a favor del canvi de nom, 27 en contra, 2 en blanc i una persona s’ha abstingut. Però per aprovar la mesura calien 49 vots que representaven la majoria de dos terços, sis més dels que han acabat sortint.

L’entitat seguirà treballant per la igualtat

Ara bé, des de la colla no es donen per vençuts en la lluita per la igualtat: “Tot i que no s’hagi aprovat, continuarem treballant en favor d’una Colla més inclusiva a través del Pla d’Igualtat que estem desenvolupant”, ha explicat a les xarxes socials. De fet, fa unes setmanes, el president de la colla, Gregori Samper, explicava al TOT Barcelona que “sempre hem fet bandera de ser un grup que treballa la inclusió de les dones als castells” i que veia en aquesta votació una via per veure “fins a quin punt estem disposats a fer aquest avenç”. Explicava també que eren conscients que “canviant el nom toques la identitat de la colla i això genera patiment i angoixa”, i avisava que hi ha membres que fa “cinquanta anys o més” que formen part de la colla i podrien ser reticents.

Per poc, per només sis vots, aquest canvi no serà possible, però és evident que l’entitat no es donarà per derrotada.

Dones a les colles: llocs secundaris

Un estudi de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya elaborat entre 75 colles del país estableix que al món casteller les dones són el 40%, però no tenen la mateixa representació en posicions de responsabilitat dins de les colles. De les 25 dones cap de colla que hi ha, només 11 ho són en solitari i 14 comparteixen el càrrec: dues d’elles són co-caps i 12 ho són al costat d’un home. I si ens fixem en les colles de 9 i 10 pisos, són del tot invisibles. L’estudi també feia notar que les dones tenen un paper més secundari com més tradicionals són les colles, és a dir, les que pertanyen a zones amb més tradició castellera. Per contra, les colles més noves ja han normalitzat més la presència de dones.

Més notícies
La colla castellera debat com ser més inclusiva | Carla Henríquez, Twitter CdBCN
Canviar o no el nom de ‘Castellers de Barcelona’: el gran debat de la colla
Notícia: Canviar o no el nom de ‘Castellers de Barcelona’: el gran debat de la colla
Comparteix
El món casteller debat quina és la manera de ser més inclusius

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa