Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Bombea aterra a Barcelona: una obra familiar que posa el pes en l’empatia
  • CA

Entendre el valor col·lectiu, defugir el conflicte i apreciar el que tenim tots en comú malgrat les diferències. Aquest és l’objectiu de Pablo Regalado, fundador de la companyia de teatre i clown La Pulpa, amb Bombea! un espectacle que arriba aquest divendres a la Sala Maremar del centre cívic Casa del Rellotge, a la Zona Franca, i del qual n’és protagonista. “Bombea neix del desig personal de parlar sobre les meravelloses accions conjuntes que podem fer quan ens unim”, explica l’actor, que ha intentat transmetre aquesta idea utilitzant l’humor i el pallasso per arribar a tots els públics, tinguin 4 o 64 anys. “És clown directe a la patata, perquè l’amor genera felicitat i hem de bombejar tots. És tan fàcil com això”, raona. 

El protagonista de l’obra és Vistaro, un personatge extravertit i maldestre que condueix l’espectacle, tot i que també destaca la figura de l’Esperança, una euga balancí gegantina que l’ajuda a portar l’espectacle amb efectes d’espurnes i cua de catapulta. “L’Esperança és una joia, la companya ideal. Neix de la simbologia del cavall de Troia per mostrar que res és el que sembla”, explica Regalado.  

Esperança, l’euga protagonista de Bombea!

“L’important no és el camí sinó amb qui peles les patates”

La temàtica de l’espectacle es pot resumir en la frase de Vistaro “l’important no és el camí sinó amb qui peles les patates”, ja que en definitiva es tracta de parlar d’amor propi, optimisme i unió. “Hem de buscar les solucions escoltant-nos i buscant al nostre interior sense perdre la mirada cap a fora”, assenyala l’actor, que crida a recapacitar sobre els conflictes interiors i els que sorgeixen al nostre entorn. “Bombea és una palanca cap a l’empatia col·lectiva”, conclou. Així, es tracta d’un espectacle d’humor en clau clown amb l’objectiu que ens unim davant els problemes i deixem les diferències de costat. “Cal que ens fixem en les similituds que tenim perquè de la unió surten coses meravelloses”, raona. 

Tot això es vehicula a través d’un joc entre ous i patates que té un final sorprenent. “Volíem unir escenes més visuals i físiques on la feina corporal i el joc amb objectes destaquen amb moments de més text”, explica Regalado. A més, en les parts de text destaca el fet que Vistaro sigui de l’Europa de l’Est, de Vistarosia -país inventat- perquè té dificultats per pronunciar certes paraules i té un accent molt particular. “Això enriqueix còmicament la part textual”, conclou l’actor i membre de la companyia La Pulpa. 

Espectacle itinerant: Bombea pot cavalgar molt lluny

El personatge principal de Bombea és d’Europa de l’Est

L’espectacle és itinerant a tot l’estat espanyol, tot i que la companyia té la base entre el Delta de l’Ebre i Saragossa. “Bombea està preparat per cavalgar molt lluny”, celebra Regalado, que insisteix en la importància d’una obra com aquesta que parla de superació, amor propi, optimisme i empatia. “Amb tot això s’aconsegueix fer còmplices de l’obra tant a nens com a gent gran. És un viatge intergeneracional on cadascú segons la seva edat i moment vital es queda amb una cosa o una altra”, subratlla l’actor, que crida a veure l’espectacle perquè “estova el cor” gràcies al riure. 

Cinc anys d’humor per a un públic familiar

La companyia La Pulpa va néixer ara fa cinc anys enfocada en promoure l’humor per a un públic familiar. Els membres que en formen part tenen més de quinze anys d’experiència en l’ecosistema de les arts escèniques, el que es tradueix en espectacles hilarants que gaudeixen tant els adults com els més petits. Regalado subratlla que per a ells l’art és “un motor vital i expressiu” per celebrar l’humor col·lectiu i deixar anar càrregues personals i sentiments en cadascuna de les interpretacions. 

Al llarg dels cinc anys des que va néixer La Pulpa els seus membres han participat en diversos festivals de teatre de carrer, circ i clown. A més, des del 2010 col·laboren amb Pallass@s sense fronteres, en especial en les expedicions artístiques que han visitat Síria, Nepal, Colòmbia i Mozambic

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa