Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Cinc curiositats sobre la nova estrella de la Sagrada Família
  • CA

La il·luminació de l’estrella que corona la torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família ha estat un esdeveniment únic que ha captat l’atenció de tot el món pel seu simbolisme i la seva bellesa. L’estrella fa 7,5 metres de diàmetres i pesa 5,5 tones. Els operaris del temple van treballar durant setmanes per muntar i acoblar el nucli, ja que les seves grans dimensions aconsellaven instal·lar-la d’una peça.

El projecte d’il·luminació de la nova estrella de la Sagrada Família, que ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Endesa, ha estat tot un repte per als enginyers i tècnics, que han hagut de dissenyar l’estructura per aguantar les inclemències del temps, inclosa la hipotètica caiguda d’un llamp. A continuació t’expliquem algunes curiositats que potser no sabies:

1. L’estrella

L’estrella té nucli central amb forma de dodecaedre del qual surten les 12 piràmides, cadascuna de les quals és una punta. En aquest dodecaedre s’hi han instal·lat 12 focus enfocats a cada punta. I cada focus té 12 lluminàries o feixos de llum: vuit perimetrals en forma de cercle i quatre centrals.

L’estel que corona la torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família / Sagrada Família

2. La llum

La il·luminació de la torre utilitza tecnologia LED, que permet obtenir un consum 10 vegades inferior als focus convencionals. La potència de cada punta és de 43 W, la qual cosa fa que la potència total de l’estrella sigui de 516 W, la mateixa que requereix una liquadora o un ordinador de taula.

3. La tonalitat

L’estrella té una tonalitat més freda que la resta de la basílica. La temperatura del color és de 4.000 kèlvins, lleugerament per sobre dels 3.000 kèlvins que empra la il·luminació general del temple. Amb això s’aconsegueix que l’estrella, amb una tonalitat més blanca, destaqui dins del conjunt. A l’univers hi trobem des d’estrelles més blavenques, com Bellatrix (25.000 kèlvins), fins a més vermelloses, com Betelgeuse (2.000 K).

Encesa de l'estel de la Sagrada Família de Barcelona
Encesa de l’estel de la Sagrada Família de Barcelona

4. A prova de tot

L’estrella, que està feta de vidre i acer, es troba a 138 metres d’alçada i està dissenyada per suportar les pitjors condicions meteorològiques que es poden registrar a Barcelona. Una de les 12 puntes, amb el seu focus, es va traslladar a un laboratori especialitzat per sotmetre-la a una descàrrega elèctrica per assegurar que podria suportar un llamp.

Un altre aspecte que es va tenir en compte va ser la temperatura a la qual ha de treballar. De dia, l’estructura i els focus estan preparats per suportar temperatures de fins a 80ºC quan estan apagats. La seva estructura de vidre, tot i està ventilada, crea un efecte hivernacle que concentra escalfor en el seu interior. De nit, l’estrella pot suportar fins a 50ºC en funcionament –tenint en compte que la màxima temperatura registrada a Barcelona de nit és de 42ºC–.

5. Connexió manual

L’estrela compta amb un sistema de sensors connectats al control general de la il·luminació del temple que permeten encendre-la i apagar-la en cas d’emergència. Tot i això, la connexió de l’estrella el dia de l’encesa es va fer de manera manual. Un tècnic format en treballs en alçada va tenir el privilegi i la responsabilitat d’endollar-la al corrent elèctric en el moment precís.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa