Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El CCCB bufa les espelmes dels 25 anys amb un cap de setmana de portes obertes

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) va obrir les portes l’any 1994 de la ma de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de la ciutat. Vint i cinc anys després, l’equipament xifra en 9,4 els milions de persones que l’han visitat, gairebé la meitat dels quals són assistents a alguna de les 170 exposicions programades, i la resta, públic de les conferències – 2000 -, cicles de conferències – 200-, festivals, actuacions, concerts o projeccions – 900 – que ha acollit o organitzat el CCCB. Per celebrar l’efemèride l’equipament organitza aquest cap de setmana dues jornades de portes obertes a l’exposició Stanley Kubrick i a l’Arxiu Xcèntric, així com actuacions musicals, projeccions i una festa familiar, tot gratuït.

[r:1]

La commemoració dels 25 anys del CCCB se celebrarà aquest cap de setmana 23 i 24 de febrer amb múltiples activitats gratuïtes i lliure accés a l’exposició dedicada a Stanley Kubrick i a l’Arxiu Xcèntric, que presenta Llampecs de bellesa, (25 títols seleccionats per Cloe Masotta).

Aquest dissabte a la tarda tindrà lloc també una competició entre equips d’estudiants universitaris per debatre sobre el sentit de les fronteres al segle XXI. Al vespre serà el torn de la música, amb concerts i DJ al Hall de l’equipament. 

Diumenge es repetiran les portes obertes a l’exposició i l’Arxiu Excèntric, i el programa d’activitats s’amplia amb projeccions matinals de films d’animació a l’Auditori CCCB (entre els quals Temps de Caritat, sobre l’antiga Casa de la Caritat de Barcelona, actual edifici del CCCB), un matí de “festa familiar” conduïda per Bruno Sokolowicz, una mostra de dansa urbana i també actuacions de la Musical’s Choir i la Raval’s Band, totes dues de l’Escola de Músics i JPC del Raval.

25 anys en xifres

Fins a 9,4 milions de persones han passat, des del 24 de febrer 1994 i fins avui per les 170 exposicions i milers de conferències, debats i festivals organitzats o amb seu al CCCB. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) va néixer fa 25 anys en un moment en què es començava a implantar la xarxa d’equipaments culturals públics de la ciutat. “El 2019, el CCCB vol respondre a aquest nou entorn i a les inquietuds de les noves generacions a partir del llegat de la seva història”, proclama l’equipament a les portes de la celebració del seu primer quart de segle. “Amb aquest cap de setmana de portes obertes volem celebrar aquesta trajectòria compartida i mirar amb energia cap al futur amb públics, amics i col·laboradors”. 

Tot i néixer l’any 1994, el CCCB es comença a concebre el 1989, quan el Consorci format per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona en va aprovar la creació en el marc d’un projecte de rehabilitació del barri del Raval i dels seus edificis històrics, amb la intenció d’ubicar un complex de cultura contemporània a l’antiga Casa de Caritat.

Les obres de construcció, encarregades als arquitectes Helio Piñón i Albert Viaplana, amb la col·laboració d’Eduard Mercader, van començar el 1991 i el CCCB s’inaugurà oficialment el 24 de febrer del 1994 sota la direcció de Josep Ramoneda, que va estar al capdavant del Centre des que es va crear, el 1989, fins al 2011. A continuació, van ocupar aquest càrrec Marçal Sintes (2011-2014) i Vicenç Villatoro (2014-2018). Des de l’1 d’octubre de 2018, la directora del centre és Judit Carrera.

El recinte de l’antiga Casa de Caritat comprenia un enorme entramat d’edificis bastits en èpoques diferents, que havia arribat a allotjar més de dues mil persones. Actualment el CCCB n’ocupa l’estructura original de tres ales disposades en forma d’U al voltant d’un gran pati central, el Pati de les Dones, i l’edifici de l’antic teatre de la Casa de Caritat, situat a l’actual plaça de Joan Coromines.

El 2011 el CCCB va incorporar un nou edifici, el Teatre CCCB, l’antic teatre de la Casa de Caritat, rehabilitat pels arquitectes Elías Torres i Martínez Lapeña. Amb el Teatre, el CCCB va guanyar capacitat i prestacions tècniques: L’espai compta amb la Sala Teatre, una sala polivalent amb capacitat per a 500 espectadors, i la Sala Raval, amb un aforament de 170 persones.

Més notícies

El CosmoCaixa supera el milió de visitants

Notícia: El CosmoCaixa supera el milió de visitants
Comparteix
Tant el museu de la ciència com el CaixaForum i el Macba han crescut més d'un 15% en visites durant el 2018
Notícia: El CosmoCaixa supera el milió de visitants - Mobile

Nou comentari

Comparteix