El CaixaForum ha estrenat aquest dilluns la progressiva reobertura dels museus de Barcelona, aprofitant el dia festiu a la ciutat. És el primer que admet visitants després de dos mesos i mig de sales d’exposició tancades pel coronavirus. Els museus i arxius municipals preveuen reobrir demà amb entrades al 50%; mentre que dimecres aixeca persiana el MACBA, el dia 10 obrirà el MNAC i el 12 ho faran el CCCB i el Picasso.
La seu barcelonina del CaixaForum ha obert portes amb 350 entrades reservades amb antelació i venda de tiquets en línia i presencial al llarg de la jornada. Els visitants s’han retrobat amb l’exposició Objectes de desig. Surrealisme i disseny, 1924-2020 i les altres mostres del centre.
La directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Durán, ha destacat que és una obertura “molt desitjada” i que han tingut molta feina a replanificar les exposicions i amb les mesures de seguretat, però que l’aforament no ha estat un maldecap. “La sala principal té un aforament de 395 persones i ara en poden entrar-hi 130, per a nosaltres ja és molt considerable perquè volem assegurar la comoditat”, ha dit. No obstant, el centre recomana reservar les entrades per internet per poder planificar millor la visita i accedir al centre amb més comoditat.
Durán espera que la cultura “sigui la finestra que s’obre amb aquesta realitat tan limitada que hem tingut”. La principal feina, ha assenyalat en una atenció als mitjans de comunicació, ha estat “replanificar” les exposicions, que es programen amb quatre anys d’antelació i algunes acabaven d’obrir quan va comença el confinament. La directora general adjunta celebra que hagin pogut allargar les mostres fins després de l’estiu i que a Girona i a Lleida, a més, n’hagin pogut inaugurar.
“Trencar aquesta planificació i aturar-la ha estat un veritable trencaclosques. La nostra voluntat era no perdre’ns cap exposició i per tant mantenir-les més enllà de la data de finalització prevista. Hi ha hagut una gran predisposició de totes les institucions culturals del món i dels prestadors perquè els ciutadans tornessin a gaudir de la cultura”, ha afirmat.
Segons les mesures establertes per reduir el risc de contagi de coronavirus, els equipaments poden arribar fins a un terç de l’aforament. Durán ha destacat que, en el cas d’aquest museu, la limitació i establir circuits no ha estat “cap problema”. “Totes les mostres ja tenen un recorregut perquè volem divulgar un relat pedagògic i aquest relat es construeix seguint un itinerari únic. I sobre l’aforament, normalment ja no l’omplíem tot. Quan hi ha hagut exposicions de gran èxit, s’ha fet cua per entrar per assegurar la comoditat”, indica.
El que sí que s’han suspès són les visites guiades en grup i escolars. S’ha reforçat el servei d’educadors a les sales, que s’encarreguen de fer l’acollida i una introducció a les exposicions. Tampoc hi ha servei de consigna. Segons el protocol de seguretat i higiene per la covid-19, els visitants han de portar mascareta i mantenir les distàncies de seguretat. La visita ha de ser individual o amb la família o la unitat de convivència durant una hora com a màxim. A l’entrada, s’han de rentar les mans amb gel hidroalcohòlic.
“Ho trobava a faltar. Normalment no em perdo cap exposició. M’ha encantat venir”, ha explicat Núria, una de les visitants aquest dilluns al CaixaForum de Barcelona. Per a aquesta visitant assídua, l’experiència és “diferent” amb totes les mesures de seguretat però igualment “molt relaxant”. “Tenia moltes ganes de tornar a consumir cultura”, ha destacat Vanessa Roldán, una altra de les visitants en la reobertura, que havia fet recerca per internet de quins museus estaven oberts i ha estat contenta de trobar-se amb el CaixaForum, ja que li queda a prop. “No sabia massa què em trobaria i la veritat és que estic gaudint molt, ha expressat.