Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Aquestes són les 19 bodegues que Barcelona considera icòniques
  • CA

L’estiu del 2019, l’Ajuntament de Barcelona elaborava una llista de 31 bars i bodegues emblemàtiques per estudiar la seva incorporació al Catàleg de Protecció Arquitectònic, Històric i Paisatgístic dels Establiments Emblemàtics de la Ciutat, que prohibeix que els locals es modifiquin o es desfigurin. Eren establiments representarius del barri, imbricats en la vida social dels veïns, punts de trobada i reunió carregats d’història.

11 bodegues que passen el filtre

Ara, tres anys després, l’Ajuntament ha emès el veredicte. De les 31 analitzades, 11 han passat el filtre i se sumaran a les 8 que ja estaven al catàleg. Segons els historiadors que les han analitzat, valorant “els elements patrimonials, antropològics i ambientals”, mereixen ser protegides. Per tant hi haurà en total 19 bars i bodegues protegits com a negocis que “aporten un valor molt important en el teixit veïnal, associatiu i social dels barris”.

D’entre les noves 11 incorporacions, dues bodegues ho seran pels seus elements d’interès paisatgístic: la bodega Vendrell i la bodega Sopena. Les altres 9 bodegues són aquestes: bar del Toro, el celler Miquel i les bodegues Salvat, Marín, Quimet, Manolo, Massana, Lluís i J. Cala. A aquesta llista li sumem les 8 bodegues que ja estaven protegides: Casa Almirall, La Palma, el Xampanyet, La Licorera C. Ferreres, Quimet & Quimet, la bodega Josefa, Vinos Vicente Casas i la Pubilla del Taulat.

Obligacions dels locals protegits

Els establiments que tenen protecció municipal estan obligats a conservar els trets establerts en la fitxa de cada establiment, i a canvi es poden beneficiar de mesures i ajudes per mantenir viu el negoci. Ara bé, l’Ajuntament considera que la legislació catalana ha d’incorporar canvis per avançar en la protecció patrimonial destabliments, béns i llocs històrics com aquesta vintena de bodegues.

La bodega Carlos no va arribar a tenir protecció

Però no tot són bones notícies. Una de les 31 bodegues que s’havien inclòs a la llista, la bodega Carlos, va ser enderrocada pocs dies abans que esclatés la pandèmia el 2020. Situada al carrer Rector Triadó número 27, al barri d’Hostafrancs (Sants-Montjuïc), va estar obert durant 120 anys. Mentre es feia l’estudi per decidir quins locals serien protegits, les llicències d’obres es van suspendre durant un any. El districte de Sants-Montjuïc va defensar que havia intentat “protegir” el local. Tot i així, el certificat urbanístic que suposava la pena de mort per a la Bodega Carlos va ser sol·licitat abans de la suspensió d’obres.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Barceloni fastiguejat. a juliol 04, 2022 | 04:32
    Barceloni fastiguejat. juliol 04, 2022 | 04:32
    Doncs ja sabem quins establiments seràn els primers a desaparèixer. Aquests.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa