Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El temple gòtic de la saviesa amagat al Raval
  • CA
Amb la col·laboració de

Les naus gòtiques de l’antic Hospital de la Santa Creu, al cor del Raval, amaguen dos oasis de tranquil·litat on investigadors i acadèmics poden escodrinyar els tres milions de documents que guarden els seus prestatges i magatzems. Es tracta de les sales de lectura de la Biblioteca Nacional de Catalunya, vuitenes protagonistes del cicle de reportatges Visita privada a… del TOT Barcelona i el portal arquitecturacatalana.cat del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

La Biblioteca de Catalunya està ubicada a l’antic Hospital de la Santa Creu / Jordi Play

El recinte de l’Hospital de la Santa Creu és un exemple paradigmàtic del gòtic civil català que es va aixecar a principis del segle XV amb les pedres que en un principi havien de fer-se servir per ampliar les Drassanes Reials de Barcelona i la construcció d’un palau reial adossat. A causa de la quantitat ingent de material que necessitava, també es va haver de nodrir de pedres extretes de la pedrera de Montjuïc.

La Biblioteca de Catalunya és un gran exemple del gòtic civil català / Jordi Play

El projecte inicial “es va planificar com un edifici molt gran, amb quatre ales de construcció rectangular de dues plantes al voltant d’un pati, seguint el model dels claustres eclesiàstics, però la quarta ala que havia de tancar el pati no es va arribar a construir”, segons recull la mateixa Biblioteca Nacional, que ocupa el recinte hospitalari des del 1931. Finalment, l’hospital va quedar reduït a tres naus al voltant d’un patí central que es van executar a la manera dels hospitals catalans de l’època.

El claustre de la Biblioteca de Catalunya / Jordi Play

Això es tradueix a la pràctica en què cada ala de l’hospital “té dues naus, una planta baixa amb voltes de creueria amb nervis i la superior amb arcs diafragmàtics i sostres de fusta“. En aquestes ales és on avui dia hi ha les dues sales de lectura de la biblioteca. La nau de llevant, també anomenada quadra de Sant Pere, és la més antiga i es feia servir com a infermeria per a homes. Fa 70 metres de llargada i de les seves pengen quadres –sis olis sobre tela– de temàtica religiosa.

Les sales de lectura de la Biblioteca de Catalunya / Jordi Play

El 1964 es va transformar en la Sala d’Humanitats i actualment és la sala de consulta general, on es troben les obres de filologia, literatura, història i geografia. Compta amb 16.000 obres entre les quals hi ha llibres dels segles XIX, XX i XXI, diaris, revistes i també acull el fons sonor i audiovisual de la biblioteca.

Les sales de lectura s’ubiquen en antigues dependències de l’hospital / Jordi Play

L’altra sala, anomenada Prat de la Riba des del 2003, està ubicada a la nau de ponent. Originàriament era una casa de convalescència finançada a finals del segle XVI pel prior de l’orde de Sant Joan de Jerusalem a Catalunya. Per això entre les claus de volta de la sala es poden observar les seves armes.

Els arcs diafragmàtics són una de les senyes d’identitat de les naus gòtiques de la Biblioteca de Catalunya / Jordi Play

Després de ser un auditori i una sala de conferències, actualment és la sala de consulta de reserva i està dedicada a la investigació dels fons més antics i valuosos de la Biblioteca Nacional de Catalunya. La sala la corona un vitrall modern de Xavier Aballí, fet amb aquarel·la i acrílic sobre vidre. L’artista va decidir incorporar al vitrall uns fulls de diari, amb data del dilluns 16 de desembre del 1996, per recordar el dia que va acabar l’obra.

El portal arquitecturacatalana.cat permet conèixer més a fons les sales de lectura de la Biblioteca Nacional de Catalunya a través d’una fitxa detallada i comentada. És una de les 3.000 obres incloses en aquest web de referència, impulsat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya amb l’objectiu de donar a conèixer el més destacat de l’arquitectura catalana. Descobreix-lo!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa