Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Col·legi de les Teresianes, l’edifici ‘de baix cost’ de Gaudí
Amb la col·laboració de

La Sagrada Família no és l’únic edifici incomplet d’Antoni Gaudí. El Col·legi de les Teresianes és una altra de les obres de l’arquitecte barceloní que, tot i no ser tan coneguda, dona testimoni la filosofia constructiva de Gaudí. Concebut com a col·legi i convent per a les teresianes, avui dia és únicament escola i es pot visitar en ben poques ocasions. El descobrim per dins i per fora en una nova Visita privada a…, el cicle del TOT Barcelona i el portal arquitecturacatalana.cat del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

Col·legi de les Teresianes / ©José Hevia – Arxiu Històric del COAC

S’alça al número 95-105 del carrer Ganduxer, al barri de les Tres Torres (Sarrià-Sant Gervasi). I Antoni Gaudí no va ser la primera opció dels promotors de l’edifici per dissenyarlo. Enric Ossó, fundador de la Companyia de Santa Teresa de Jesús, va encarregar la feina el 1887 a l’arquitecte Joan Baptista Pons i Trabal. Un any després que comencés les obres, però, Ossó el va substituir per Gaudí. L’edifici va quedar acabat l’any següent, el 1889, però
l’arquitecte de la Sagrada Família no va poder-hi fer tot el que volia.

Col·legi de les Teresianes / BCNROC – Ramón Sales

Anys més tard, el 1908, va projectar una capella que mai es faria per desacord amb la superiora del convent. Però, sigui com sigui, l’estil de Gaudí va quedar reflectit a l’edifici. Va treballar amb un pressupost reduït i amb la petició que fos una construcció humil, en al·lusió al vot de pobresa de les religioses. Així, va concebre un edifici pobre: els materials que va fer servir eren de cost baix, com ara pedra o maó vist. Amb tot, va aconseguir una estètica molt vistosa a través de la simple col·locació de les peces a l’exterior i a l’interior.

Col·legi de les Teresianes / ©Arxiu Històric del COAC – Autor desconegut

Bé Cultural d’Interès Nacional

El col·legi segueix un esquema de tres crugies, en què la central procura il·luminació a l’interior com si es tractés d’un claustre. Té quatre plantes, i la llum arriba a la planta baixa gràcies a la disposició de patis i escalonaments successius. És de planta rectangular, amb
un eix longitudinal de comunicació format per arcs parabòlics.

Col·legi de les Teresianes / ©José Hevia – Arxiu Històric del COAC

També destaca per la sobrietat en el color, ja que no s’hi pot trobar policromia. A l’interior, les fulles vidriades tenen formes abstractes sense cap simbolisme, mentre que a l’exterior s’imposen les sanefes de maó.

Col·legi de les Teresianes / ©Arxiu Històric del COAC – Autor desconegut

L’edifici està protegit i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Actualment l’escola ofereix tots els nivells d’educació preuniversitària, des d’educació infantil fins a batxillerat. Antigament era un centre només per a noies però a finals del segle passat es va convertir en mixt.

Col·legi de les Teresianes / BCNROC – Ramón Sales

El portal Arquitecturacatalana.cat permet conèixer més a fons el col·legi i la resta de l’obra de Gaudí, a través de fitxes detallades i comentades. Més de 3.000 obres formen part d’aquesta web de referència, impulsat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya amb l’objectiu de donar a conèixer el més destacat de l’arquitectura catalana. Descobreix-lo!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa