Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Raval esclata al carrer per reclamar que s’aturi la sagnia social
  • CA

Els veïns del Raval tenen clar com volen que sigui la nova normalitat. O com no volen que sigui. Ho deixava clar el càntic “fora” cada vegada que la veu principal d’una protesta a peu de carrer cridava conceptes com “masclisme”, “policia”, capitalisme”. Fins que s’ha arribat al final del reguitzell de paraules clau i s’ha sentit el “fora” més escandalós. La paraula que el precedia era “turisme”. S’ha convertit en el colofó a una manifestació en què han participat prop d’un centenar de persones i que ha acabat a una rambla del Raval plena de terrasses farcides de veïns fent el toc.

La protesta tenia un rerefons cru. Els Serveis Socials de Ciutat Vella estan col·lapsats i les xarxes de suport veïnal han hagut d’assumir part de la seves funcions. Les cues als bancs d’aliments són cada vegada més llargues. Amb aquest panorama, el Raval s’ha vist abocat a ser la primera zona de Barcelona que ha tret en massa els veïns a demanar “menjar, sostre, papers i treball”. Una crítica explícita contra la gestió dels governs i un reclam perquè tot els recursos disponibles es destinin a l’emergència social.

Ho han reclamat com pertoca al barri. Fent gala de la barreja d’edats, ètnies i perfils socials que és capaç de mobilitzar. No era estrany, doncs, trobar una nena petita exhibint amb orgull el paper que l’acompanyaria tota la marxa, des de la plaça del Pedró fins al gat de Botero. “Treballem totes, treballem menys! Produïm el necessari, redistribuim-ho tot”, deia el seu cartell particular.

Un dels cartells exhibits al Raval aquest vespre / D.C.

En aquesta ocasió, a diferència de la setmana passada, tant la Guàrdia Urbana com els Mossos d’Esquadra han deixat fer. S’han mantingut al marge, fins i tot quan en algun moment es feia evident que no es respectaven les distàncies exigides entre manifestants. Així, les patrulles que perseguien els veïns del Raval han evitat convertir-se en els protagonistes del vespre. El record dels veïns, però, els feien mantenir la sospita permanent. “La setmana passada ens van acorralar i ens van identificar”, apunta una de les persones que va participar en aquella protesta.

La convocatòria d’avui tenia la signatura del Sindicat d’Habitatge del Rabal, la Xarxa Popular d’Aliments del Raval, la Xarxa de Suport Mutu del Raval, el Casal La Galera i la plataforma CAP Raval Nord Digne.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa