Ferran Adrià ha entrat de ple en la polèmica sobre la massificació turística que pateix Barcelona amb una curiosa proposta. En una entrevista al segment Mirador Barcelona del programa Bàsics de Betevé, el cuiner de l’Hospitalet ha apostat per un “referèndum sobre el turisme” a la capital catalana. Adrià defensa que el turisme és un sector econòmic molt important per a la ciutat, que “no pot tenir indústria” i, per tant, ha de bolcar-se amb el sector serveis.
🗳 “Jo faria un referèndum sobre el turisme a Barcelona”.
— bàsics (@basicsbtv) September 17, 2024
Ferran Adrià puja al 'Mirador Barcelona' per reflexionar sobre la ciutat
El reconegut cuiner considera que la cuina és un gran reclam per Barcelona i lamenta que molts turistes viatgen a Catalunya atrets per restaurants famosos com el Disfrutar o El Celler de Can Roca, però no descobreixen la cuina catalana fins que trepitgen el país. “Al New York Times no surt la cuina tradicional catalana i és extraordinària”, afegeix. Adrià és un ferm defensor del turisme cívic i de qualitat i està convençut que un referèndum és la millor solució per definir el model turístic de Barcelona.
Barcelona, una ciutat oberta al mar i al turisme
“Quanta gent viu gràcies al turisme?”, ha etzibat. “És un tema econòmic brutal. Si tu no treballes en un establiment turístic, el teu vot serà molt diferent, però imagina que treballes en un restaurant on el 70% dels clients són turistes”. El cuiner recorda que abans dels Jocs Olímpics “no venia ni el gat” a Barcelona, mentre que ara “tothom” vol viatjar a la capital catalana. “Poques ciutats grans tenen aquesta obertura al mar”. Adrià insisteix que vol els “millors hotels de tres estrelles” per fomentar el turisme de qualitat.

El xef ha insistit que a Barcelona es menja molt bé i ha lloat els restaurants de menú, que considera “molt nostres”, tot i que cada vegada siguin menys freqüents. “A Barcelona hi ha més restaurants japonesos que de cuina catalana”, lamenta. Per això ha demanat a l’Ajuntament que ajudi els joves a “obrir negocis de cuina tradicional”.
"A Barcelona hi ha més restaurants japonesos que de cuina catalana. Donaria ajudes als joves que muntin un negoci de cuina tradicional".
— bàsics (@basicsbtv) September 16, 2024
🔭 @ferranadria, cuiner
⚪⚫ https://t.co/sjLR8Ap2QY pic.twitter.com/gf2TiaTnUE