Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Vallromanes: una roca foradada prehistòrica ben a prop de Barcelona
  • CA

Ben a prop de Barcelona i en un entorn privilegiat, situada entre el parc natural del Montseny i el parc natural del Montnegre i el Corredor trobem la vila de Vallromanes. Arribar-hi és ben fàcil, només cal agafar l’autobús e19 que surt des de la Ronda Sant Pere i que surt cada vint minuts i ens deixarà a l’avinguda Can Galvany d’aquesta localitat.


Aquest poblet del Vallès Oriental gaudeix d’un paisatge esquitxat per antigues masies que s’hi conserven i permeten aprofitar els vells camins i corredors per als amants del senderisme, la bicicleta o per fer rutes amb cavall fins a la part més alta amb grans vistes sobre el mar.

En aquesta ocasió us proposem visitar les restes del castell de Montornès o de Sant Miquel de Montornès; també podem apropar-nos a la torre Tavernera o anar a veure la roca Foradada i el dolmen de Can Gurri. L’entorn és ideal per fer una ruta amb bicicleta de muntanya o a cavall pels voltants tot xalant del parc natural de la Serralada Litoral.

Vallromanes va formar part del terme de Montornès del Vallès fins al 1940. De fet, les restes que es conserven del castell medieval de Montornès o de Sant Miquel de Montornès pertanyen a Vallromanes, mentre que les de la capella de Sant Miquel, que modernament va donar nom a la fortificació, ja són als límits de Montornès del Vallès. És a dir, el castell que dona nom a Montornès no és a Montornès.

Avui dia, del castell, que data del 1108, només es conserva part de la torre mestra, de la planta circular i de la muralla de fortificació. Ben a prop, al nord-est d’aquesta construcció, hi ha la torre Tavernera, una masia fortificada que va ser reconstruïda el 1718 pel comte de Darnius. Aquest mas, antiga domus del terme, té una façana rectangular decorada amb sis plafons de ceràmica amb els retrats dels seus propietaris.

Seguim la visita fins a l’església parroquial de Vallromanes, dedicada a sant Vicenç, està documentada des del segle X. Ha patit tot de reconstruccions, la més actual de línia neogòtica data de 1908. Tot i això, l’edifici conserva l’absis semicircular de l’església antiga romànica.

També és recomanable una visita a la Rajoloteca Salvador Miquel a Can Ros, que recull rajoles catalanes del segle XVII al XX. Salvador Miquel (Barcelona, 1900-1983) és l’autor del primer inventari de rajola de mostra.

L’excursió que us proposem en aquesta ocasió és a la roca Foradada. Es troba entre els turons de Sant Miquel i de Cal Tabac. Aquesta roca és la resta arqueològica més antiga del terme de Vallromanes. Es tracta d’una gran roca de granit buidada per la mà de l’home a l’època calcolítica, entre el 2700 i el 2200 aC.


Antigament, es creia que la seva obertura funcionava a manera de forn i no va ser fins a principis dels noranta en què els arqueòlegs van classificar les restes arqueològiques com una cova sepulcral.

Entre les restes arqueològiques del poblament primitiu d’aquesta zona també destaca el dolmen del collet de Can Gurri, un monument funerari de l’època megalítica.

La roca Foradada es troba al turó de Cal Tàvec, a poc més de 300 metres d’altitud. Per arribar a la Roca Foradada de Vallromanes partim de la plaça de l’Església de Vallromanes continuant l’avinguda de Vilassar fins a arribar a la finca de la Mimosa. Seguim un sender ampli de terra que va en ascensió fins a arribar a les muntanyes de Cal Tàvec i Puig Aguilar, les més altes de la zona.

En arribar al cim veureu algunes grans roques granítiques que son just abans d’arribar al nostre objectiu, la Roca Foradada. En definitiva, es tracta duna senzilla excursió de 3,5 quilòmetres d’anada i tornada des de Vallromanes que és ben fàcil de fer amb els més petits de la casa.

I per als qui van sense criatures, una proposta que no passa desapercebuda són els banys termals d’Aire Ancient Baths, una cadena de spas que també tenen seu a Barcelona, però en aquesta ocasió, envoltats de natura al Vallès Oriental.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Víctor Pàmies i Riudor a novembre 26, 2022 | 11:39
    Víctor Pàmies i Riudor novembre 26, 2022 | 11:39
    Fa molts anys que la rajoloteca ja no és a Vallromanes: https://ca.wikipedia.org/wiki/Salvador_Miquel

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa