Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Fira que no et pots perdre aquest pont si et quedes a Barcelona
  • CA

Només calen exactament 18 minuts de tren des de plaça Espanya fins a arribar a l’estació de FGC de Sant Boi de Llobregat. El turisme al Baix Llobregat sempre és una bona opció si sortim de la capital catalana, perquè és a prop i té de tot. A Sant Boi trobem una rica història i un nucli antic ple d’espais per descobrir: les termes romanes, el museu Can Torrents, la masia Can Barraquer -darrera residència de Rafael Casanova- o el barroc de l’església de Sant Baldiri. També d’interès són la rehabilitada fàbrica modernista de Can Massallera o l’Hospital Psiquiàtric, del XIX.

Fira de la Puríssima, del 6 al 8 de desembre

Però aquests dies Sant Boi és un gran pol d’atracció gràcies a la Fira de la Puríssima, un esdeveniment d’arrel agrícola que concilia tradició i modernitat, on destaquen l’exposició de fruites i verdures, la mostra de bestiar i les parades de planters, entre altres. Hi podreu passejar i comprar embotit, fruita i verdura fresca i beure cervesa artesana. Hi ha activitats de tota mena per als infants.

A tocar del Delta

I si veniu a Sant Boi per la Fira, també descobrireu que és una gran ciutat per fer-hi turisme. És porta d’itineraris cap al delta del Llobregat i les muntanyes de Sant Ramon -amb excel·lents vistes- el Montbaig, el Montpedròs, del Güell, l’Ordal i el Garraf. La Fira de la Puríssima és l’aparador festiu del municipi, i la diada de l’Onze de Setembre i el Festival Altaveu, amb artistes de renom internacional, destacats elements del calendari de celebracions.

Ruta pel barri antic

Des de la mateixa estació de tren ens plantem al barri vell de la ciutat. Creuant les galeries Gater ens plantem a la plaça de l’Ajuntament, plena de terrasses de bars on fer un beure si s’escau. Pujant pel carrer l’Alou arribarem a la Plaça Mossèn Jaume Oliveres, des d’on podrem contemplar l’església de Sant Baldiri, d’estil barroc. A l’interior s’hi troba la tomba de Rafael Casanova, conseller en cap de Barcelona durant el Setge de Barcelona. Just al davant de la catedral del Baix Llobregat hi ha Can Barraquer, una casa pairal del s. XVII va ser la casa familiar on Casanova va viure els darrers anys de la seva vida, i que ara és la seu central del Museu de Sant Boi. L’exposició sintetitza la història local des del període ibèric fins a l’actualitat, passant per l’època romana, l’edat mitjana i les èpoques moderna i contemporània.

Ben a prop del museu, en direcció cap al riu, hi trobem les termes romanes de Sant Boi. Aquests eren els banys privats pertanyents a una vil·la romana del baix imperi i són els més ben conservats de Catalunya. Es van construir a finals del segle II dC, un dels períodes de major esplendor econòmica de la zona gràcies a la producció de vi, i van funcionar fins al segle V.

Precisament uns metres davant de les termes hi ha l’accés al riu Llobregat. Aquesta passarel·la duu a un parc fluvial de 3 hectàrees on s’han realitzat plantacions de diferents espècies de vegetació de ribera i que connecta amb l’altra riba cap a Cornellà. Un espai perfecte per passejar i fins i tot connectar amb altres poblacions del Baix Llobregat.

Fent un volt pel centre de la vila hi trobareu la rambla de Rafael Casanova i el Parc de la Torre del Sol, un jardí anglès construït en terrasses. Finalment, també us podeu acostar al conjunt arquitectònic de l’Hospital Psiquiàtric Benito Menni, inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Excursió a Sant Ramon

Creuant la ciutat i enfilant el carrer d’Eusebi Güell en direcció a l’escola Benviure –antigament coneguda com a Torre de la Marquesa de Cornellà-, us proposem pujar a Sant Ramon. Els quasi 300 metres d’altitud de la muntanya estan coronats per l’ermita dedicada al sant que li dona nom i data de l’any 1887. Donada la seva alçada, el perfil de l’ermita, que fa tan especial la muntanya, és visible des de tot el delta del Llobregat.

Es tracta d’una excursió ben fàcil de tres quarts d’hora fins al cim que es pot començar des de l’aparcament del camí de Golbes. Passant el Pavelló de Caça arribareu a la Font de Golbes i des d’aquí la pista forestal s’enfila fins a l’ermita. La muntanya de Sant Ramon, situada a prop del litoral, és un indret privilegiat per observar tot el delta. Si hi veniu a la primavera, podreu veure els cirerers florits que s’estenen per la vall de Sant Climent de Llobregat.

La vila de Sant Boi de Llobregat compta altres esdeveniments que atrauen milers de persones cada any. El primer esdeveniment és la Carxofada. La carxofa és el producte agrícola més característic de Sant Boi, és un símbol del municipi i un motiu d’orgull col·lectiu. La Carxofada és una festa pròpia de Sant Boi que va néixer l’any 2000 i s’ha convertit en un esdeveniment molt apreciat. L’element central és una degustació de plats elaborats amb la carxofa com a ingredient principal i concurs de cuina. Un grup de restaurants locals cuinen aquest producte de diferents maneres per complaure els paladars més exigents. Les carxofes que s’hi consumeixen són de pagesos i pageses de Sant Boi, dins del Parc Agrari del Baix Llobregat, la qual cosa garanteix la seva frescor i qualitat.

Tot a tocar de Barcelona, només cal creuar el Llobregat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa