Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Escapada a Sitges: platja, americanos i la primera guingueta de l’Estat
  • CA

Sitges és ben a prop de Barcelona i sempre és una bona opció per a escapar-s’hi. I també a l’hivern, sense cap mena de dubte, aquesta població del Garraf és molt més que sol, platja i disbauxa. Agafant la línia R2 sud de Rodalies Renfe ens hi plantarem en poc més de mitja hora.

En la nostra visita a Sitges intentarem fer una repassada del bo i millor d’aquesta vila costanera que té platges, patrimoni, cultura i molt bona gastronomia. I per fer-ho bé aquesta proposta comença des de la platja de Sant Sebastià, ben a prop del centre de la ciutat. Des d’aquest tros que costa ja podrem observar alguna de les cases dels americanos més prominents de Sitges com la Casa Manuel Vidal Quadras.

Al llarg del segle XVIII i XIX Sitges va protagonitzar una de les onades migratòries cap a Amèrica més importants del territori català. S’instal·laren primerament per tota la costa americana des de l’Argentina, l’Uruguai, Veneçuela, Colòmbia i fins a Mèxic, concentrant-se al s.XIX a Cuba i Puerto Rico.

Els emigrants i comerciants de Sitges van establir una xarxa al nou món que els va permetre exportar els vins i després el calçat que produïa. Alguns van mantenir i van fer créixer els seus negocis allà per força temps, com Facundo Bacardí o Andreu Brugal.

D’altres van tornar a la seva vila natal, des d’on van participar en el desenvolupament industrial de Catalunya, i on van ser els artífexs de la transformació urbanística de la vila, amb la compravenda de vinyes, solars, i edificacions.

Els americanos que van assolir èxit econòmic es van construir luxoses cases, de les quals se’n conserva una rica mostra dels estils neoclàssic, eclèctic, modernista i racionalista.

Seguint amb la ruta i en direcció cap al centre no podem deixar de veure l’Edifici Miramar o El Palau del Rei Moro, del s. XIV, d’origen medieval.

En direcció cap a la plaça de l’Ajuntament trobarem el Mercat Vell de Sitges, la Casa Bacardí i la sala d’exposicions Fundació Stämpfli una a tocar de l’altra. I tot d’una trobarem l’Ajuntament, de 1887-1889, construït en el lloc on antigament es trobava el castell medieval. Es considera que és d’un estil gòtic civil català pels detalls ornamentals de les finestres i els escuts. I ben a prop s’hi troben la Casa Rectoral, l’Arxiu Històric i el monument al Doctor Robert. Per als més artistes també val la pena visitar el Museu del Cau Ferrat, a tocar del mític Racó de la Calma.

En aquest moment podem passejar pel carrer Major, ple de botigues i arribar fins a la plaça del Cap de Vila, centre històric de Sitges i on es troba un conegut edifici del poble, amb una característica torre amb rellotge, la Casa Bartomeu Carbonell i Mussons, també coneguda com la Casa del Rellotge. Ben a prop trobarem també el Museu Romàntic Can Llopis de Sitges.

Personalitats rellevants de Sitges

Ara tornarem cap a la mar baixant per qualsevol dels carrerons que ens conduirà fins al Passeig de la Ribera. Al llarg d’aquest passeig hi podrem trobar diversos monuments dedicats a personalitats o trets importants de Sitges: La Noia de la Malvasia, La Sirena de Pere Jou, el Monument a Bacardí, estàtues a Santiago Rusiñol i Ramón Casas o Sitges contra l’homofòbia.

Passejant per les platges de Sitges trobarem molts locals i restaurants per a tots els gustos i per a totes les butxaques. Però aquí explicarem una curiositat més: la primera guingueta de l’Estat espanyol la trobarem al Passeig de la Ribera, 31. El Chiringuito va ser fundat l’any 1913 i és considerat el pioner a casa nostra.

Conclourem la jornada caminant en direcció als jardins de Terramar, però si girem la mirada podrem gaudir de la postal més típica de Sitges, amb el front marítim i la parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla de fons.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa