Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Arquitectura, vins i vinyes a tocar de Barcelona
  • CA

Fer una escapada a l’Alt Penedès és missió impossible. L’oferta de cellers, activitats culturals, patrimoni, festes, vi i vinyes, poblets, rutes i excursions és tan àmplia que ens hi estaríem anys. Per això us proposem, per començar, visitar la capital de la comarca, Vilafranca del Penedès i fer un tast del qual pot oferir aquesta contrada.

És tan fàcil com agafar l’R4 i plantar-s’hi en menys d’una hora de trajecte. Si hi anem un bon dissabte, coincideix amb dia de mercat, de manera que ens podem perdre entre el munt de parades que omplen de colors el centre de la vila. Un mercat quasi mil·lenari per passejar i fer els tafaners. I tot seguit no ens podrem perdre dos dels punts d’interès més importants de la ciutat: la basílica de Santa Maria i la seva cripta i també l’església de Sant Francesc i el seu encantador claustre.

En tren i a tocar de Barcelona


Curiosament, la basílica de Santa Maria és el primer edifici parroquial de Catalunya edificat en estil gòtic. Criden l’atenció la multitud de gàrgoles i escultures que coronen l’edifici i es poden observar des de l’exterior tot passejant. Ben a prop hi trobem el claustre de Sant Francesc. Aquesta és l’única part que s’ha conservat de l’església de l’antic convent dels franciscans, un sobri edifici gòtic de finals del segle XIII d’un gran valor arquitectònic, artístic i històric, que esdevingué el panteó de nobles il·lustres de Vilafranca i del Penedès.

Com a Capital del Vi a Vilafranca del Penedès hi ha quatre coses que hom no es pot perdre. La primera, una passejada entre vinyes, cada estació és un color diferent; segon, la visita a un celler; tercer conèixer o redescobrir les cultures del vi de Catalunya a Vinseum, i finalment, no cal dir-ho, assaborir una copa de vi en alguna de les enoteques.

Des de Vilafranca s’inicien diverses passejades que es poden fer a peu o en bicicleta. Els recorreguts, aptes per a totes les edats, permeten conèixer els espais naturals que envolten la capital de l’Alt Penedès. Molts d’aquests camins es complementen amb la xarxa de senders que creuen el Penedès i que representen un atractiu turístic per uns paisatges sorprenents.

Però si el que voleu és tastar el producte de la terra, visitar un celler i tastar vins és la millor activitat per fer a Vilafranca. A dins de la vila hi trobareu tres cellers: Bodegues Pinord, Antonio Mascaró i ben a prop, Celler Heretat Mastinell. Òbviament, n’hi ha molts més a la comarca, però s’hi ha d’anar amb vehicle privat. Però per tastar vi no cal anar a un celler, la ciutat també compta amb diverses enoteques que us n’oferirà.

El VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, és el primer museu del vi obert a l’Estat espanyol i un dels primers d’Europa (des de 1945). Més de vuitanta anys explicant les cultures del vi a la ciutadania avalen aquest museu de Vilafranca del Penedès.

Ubicat a l’interior d’un antic palau medieval del segle XII, ofereix al visitant un recorregut vital pel món del vi i la vinya, des dels orígens fins a la degustació final. Un passeig on comprendre els treballs que acompanyen els ritmes de la vinya, allò que l’home ha aportat al vi, com el vi s’obre al món i el món s’obre al vi, les sobretaules i la gent que ha fet i desfet els paisatges de la vinya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa