Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Torna el Festival Inclús de Barcelona: novetats per a persones amb discapacitat
  • CA

El Festival Internacional de Cinema i Discapacitat de Barcelona torna al CaixaForum el pròxim 29 de novembre en la seva desena edició, un aniversari que omple d’orgull a uns organitzadors que continuen apostant per la promoció de la diversitat funcional en el món audiovisual. Els assistents podran veure 27 pel·lícules seleccionades d’entre 357 obres, unes xifres que no fan més que augmentar i que demostren que s’estan complint els objectius que s’havien marcat en un principi. Totes les peces comptaran amb la presència d’intèrprets de llengua de signes, a més a més d’haver estat adaptades íntegrament per a persones amb discapacitat auditiva i visual.

Així és el cartell del Festival Inclús de Barcelona
Així és el cartell del Festival Inclús de Barcelona

La codirectora del Festival Inclús, Marta de Muga, ens confessa al TOT Barcelona que mai no s’haurien imaginat que acabarien convertint-se en un dels festivals referents en el sector: “Nosaltres fem i farem incisió en què l’accessibilitat que oferim no només hauria d’estar en el nostre festival pel fet de ser sobre discapacitat, sinó que advoquem pel dret a tenir continguts audiovisuals accessibles”. 

Considera que en aquesta primera dècada han complert amb allò que pretenien, convertir-se en una finestra per mostrar altres realitats en un festival inclusiu al que qualsevol persona pot anar-hi i comentar la jugada amb més gent: “Aquestes realitats més desconegudes generaven, sovint, més por i respecte. El nostre públic està creixent i sembla que s’està perdent la por a preguntar coses, parlar sobre segons què i trencar tabús”. 

Quin tipus de públic acudeix al Festival Inclús?

En aquest festival, diuen que el públic es divideix al 50% entre gent amb i sense discapacitat. Són aquests segons els més agraïts amb la tasca d’organitzacions com aquesta, ja que els permeten introduir-se a la cultura: “Hi han estat exclosos durant molt de temps i no per manca de ganes”. Creuen que el que més costa encara és convèncer la gent perquè acudeixi a un festival de discapacitat: “En un principi senten mandra i costa trencar l’estigma del primer moment. Ara bé, si venen, acaben repetint perquè es troben un festival amb pel·lícules molt bones”.

Fotograma d'una de les pel·lícules del Festival Inclús de Barcelona
Fotograma d’una de les pel·lícules del Festival Inclús de Barcelona

El Festival Inclús donarà el tret de sortida el pròxim 29 de novembre amb Una bonita mañana de Mia Hansen-Løve, sobre una dona amb una filla de vuit anys que pateix una malaltia neurodegenerativa. L’últim film a emetre’s serà Estamos hechos para entendernos de Pascal Elbe, que clourà aquesta desena edició amb la història d’un professor de cinquanta anys que descobreix que està perdent l’audició. 

En total es podran veure 27 projeccions, entre les que hi ha llargmetratges, curtmetratges i documentals procedents d’onze països diferents. Entre els títols més potents, destaquen My brother is deaf de Peter Hofman o No es depre, es depresión en la que actrius famoses com l’Angy Fernández parlarà sobre la seva relació amb aquesta malaltia mental.

Angy Fernández participa en una de les cintes del Festival Inclús de Barcelona
Angy Fernández participa en una de les cintes del Festival Inclús de Barcelona

Presenten dues novetats destacades en els tallers annexos

La projecció de pel·lícules és l’activitat principal del festival, però també s’organitzen activitats paral·leles. Enguany, de fet, és en aquest àmbit en el que s’engloben les principals novetats. Des de l’organització, aplaudeixen dues iniciatives concretes.

“En el Taller Zero Waste permetrem que els assistents facin manualitats amb tot el material publicitari que hem acumulat al llarg d’aquesta dècada. A partir de les teles, cartells i photocalls que ens han sobrat podran fer portallapis, moneders o carteres. La idea és donar una segona vida a tots aquests materials”, expliquen.

També destaquen la Caravana Puk, “el cinema més petit del món” en el que els nens i nenes podran entrar en grups de set per gaudir d’una programació de curtmetratges que parlen sobre la normalitat. La caravana es trobarà en els passadissos modernistes del CaixaForum i promet ser una de les atraccions principals d’aquesta edició. Les entrades per al Festival es poden adquirir en la seva pàgina web

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa