Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els casos de violència sexual van créixer un 27% a Barcelona durant el 2022

Barcelona va registrar durant el 2022 un repunt del 27% en els casos de violència sexual respecte a les dades registrades l’any 2019. Aquesta és una de les conclusions que es poden extreure del balanç que han fet els Mossos d’Esquadra en el marc de la Junta Local de Seguretat de Barcelona que s’ha celebrat aquest dijous al migdia.

Segons les dades facilitades per la policia catalana, durant el 2022 van tenir lloc a la ciutat 193.286 fets delictius, una xifra que suposa un descens del 14,6% respecte al 2019, quan se’n van denunciar 226.366. Les autoritats atribueixen principalment aquesta davallada a la millora i confluència de diversos plans d’acció específics com el Pla Tremall, que ha permès reduir considerablement el nombre de furts -que s’han reduït en un 26,6%, però continuen la tipologia de delicte més comú a la ciutat- i robatoris amb violència a la via pública.

Malgrat aquesta caiguda general dels fets delictius, les xifres del 2022 també mostren un repunt preocupant dels fets penals instruïts amb armes blanques, que creixen un 32% respecte a les dades de fa tres anys i que s’han convertit en una de les principals preocupacions dels cossos policials en els darrers mesos.

Tendència a l’alça amb la violència de gènere

Pel que fa als casos de violència de gènere, les denúncies mantenen en els darrers resultats la tendència a l’alça que s’ha anat repetint any rere any i augmenten un 24,5% (2.329 a 2.903) respecte al nombre de fets delictius d’aquesta tipologia detectats l’any 2019. Els episodis de violència de gènere creixen pràcticament en tots els apartats: pugen especialment els maltractaments i la violència habitual a la llar en un 58% (de 707 a 1.121), i el trencament de condemna en un 53% (de 230 a 353).

Cal recordar que com a resposta a aquesta realitat es va posar en marxa el Pla Contra les Violències Sexuals, que va néixer per prevenir delictes sexuals especialment en entorns d’oci. Segons les darreres xifres, durant l’any passat es van fer 339 dispositius en l’àmbit de la nit, amb patrullatges i potenciant els itineraris segurs. També es van fer 492 contactes i 5 presentacions al sector de l’oci nocturn als responsables d’aquest sector: treballadors, vigilants de seguretat privada, controladors d’accessos, hotelers, taxistes.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Fina a febrer 16, 2023 | 16:07
    Fina febrer 16, 2023 | 16:07
    Tenint en compte que per fer una denúncia fan demanar cita previa no és estrany que les víctimes sentin que denunciar "a toro pasao" és una presa de pèl i passin de denunciar. I és clar, això fa baixar els percentatges.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa