Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Destapen una cuina clandestina on vivia un home explotat 18 hores al dia

Una operació conjunta de la Guàrdia Urbana de Barcelona i el Cos Nacional de Policia (CNP) ha permès desmantellar una cuina clandestina que estava ubicada en un soterrani del districte de Ciutat Vella i on s’explotava a una persona, que es veia obligada a viure a l’espai en condicions insalubres i a treballar jornades de fins a 18 hores diàries. El dispositiu s’ha saldat amb la detenció de dues persones com a presumptes autors d’un delicte de tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació laboral.

Els fets es remunten al mes de desembre del 2022, quan una patrulla del cos policial barceloní que es trobava patrullant pel barri del Raval de la capital catalana va ser aturada per un home que assegurava que el tenien tancat en un soterrani on només treballava en condicions precàries cuinant productes que venia al carrer, sinó on també es veia obligat a viure. Amb aquesta informació, els agents es van posar en contacte amb el Grup de Tràfic i Explotació de Persones i amb el CNP per reallotjar d’urgència la presumpta víctima i prendre-li declaració.

La cuina clandestina en un soterrani desmantellada al Raval / CNP
La cuina clandestina en un soterrani desmantellada al Raval / CNP

En aquest moment, l’home explica que els responsables d’aquest negoci fraudulent contactaven amb persones del seu país d’origen oferint-los treballar en una cuina durant 12 hores al dia per un sou diari de 33 euros amb allotjament i menjar inclosos. Les persones que accedien a l’oferta, un cop arribaven a Barcelona, eren dirigides fins a la cuina clandestina, que estava ubicada en un soterrani del Raval, on eren obligades a lliurar el passaport juntament amb el telèfon mòbil, i on quedaven tancades amb clau, sense poder sortir.

La cuina clandestina en un soterrani desmantellada al Raval / CNP
La cuina clandestina en un soterrani desmantellada al Raval / CNP

Segons van poder comprovar els agents, els treballadors es veien obligats a fer jornades laborals de fins a 18 hores elaborant menjar que després es repartia a domicili o es venia en comerços. Aquests plats es preparaven en un espai insalubre que no tenia mesures higièniques de cap mena. Per evitar que denunciessin la situació, els responsables de la cuina clandestina amenaçaven els treballadors amb portar-los davant les autoritats per denunciar la seva situació irregular.

Tres entrades i dos detinguts

Amb la informació recavada, els agents van preparar un dispositiu que va consistir en tres entrades tant al soterrani on hi havia la cuina com en dues fruiteries regentades pels mateixos responsables. Una vegada dins del soterrani, els agents no van localitzar a cap altre treballador, però van poder comprovar les condicions de falta d’higiene del local així com indicis suficients que provaven el relat d’explotació laboral que havia denunciat la víctima, de manera que van detenir els dos responsables.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa