Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
VÍDEO | Cop policial contra un clan que traficava amb persones a Barcelona
  • CA

Dues persones que vivien en condicions infrahumanes i que eren obligades per un clan familiar a practicar la mendicitat han estat alliberades pels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana en una operadció conjunta a Barcelona. Els arrestats, com explica l’Ajuntamennt en un comunicat, van captar les seves víctimes al seu país d’origen i les van traslladar a Barcelona per explotar-les i quedar-se amb la recaptació. De fet, aconseguien una mitjana de 100 euros al dia.

Delicte de tràfic amb éssers humans

Membres del clan familiar s’encarregaven de traslladar les víctimes, en ocasions al maleter del seu vehicle, fins al punt determinat on havien de pidolar i les obligaven a demanar diners durant tot el dia. Es tracta d’un delicte de tràfic amb éssers humans amb la finalitat d’explotar les víctimes i obligar-les a practicar la mendicitat.

De fet, l’operatiu policial es va dur a terme el 7 de juny per part dels grups de Tràfic d’Essers Humans dels dos cossos policials, que van poder alliberar dues víctimes que vivien sotmeses a unes condicions infrahumanes. Aleshores les van traslladar al Centre d’Urgència i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), on se’ls va proporcionar una primera assistència, i actualment es troben sota l’ajuda especialitzada que s’activa en els casos de tràfic d’essers humans.

La investigació va començar el novembre de 2021, quan es van detectar dos homes que diàriament demanaven almoina al districte de Sants-Montjuïc de Barcelona. Aleshores es van activar les vigilàncies per comprovar si darrera d’ells hi havia altres persones que els controlaven, els vigilaven i els obligaven a practicar la mendicitat.

Víctimes captades a l’estranger

El modus operandi del clan consistia, en primer lloc, en buscar persones al seu país d’origen amb una situació de vulnerabilitat i necessitats econòmiques severes. Si podien, prioritzaven les persones amb discapacitats físiques, principalment per dos motius, com detallen els cossos policials: les persones amb discapacitats són susceptibles de rebre més diners a l’hora de pidolar, i aquesta discapacitat els feia més difícil introduir-se al mercat laboral tant al seu país d’origen, com a Catalunya. Un cop trobades, les coaccionaven i amenaçaven per viatjar a Catalunya, sovint amb promeses que no es complien quan arribaven i eren obligades a practicar la mendicitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa