Un actiu grup de lladres ha saquejat més 40 cotxes en aparcaments privats de pagament a Barcelona els darrers mesos. Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana l’han desarticulat en detenir 5 persones, que sumaven fins a 115 antecedents delictius. A més els han trobat gran part del botí acumulat: mòbils, ordinadors, maletes de roba, documentació, aparells mèdics i més de 4.000 euros en efectiu.

El jutge ha enviat un dels arrestats a presó i la resta tenen ordres d’allunyament dels garatges de la ciutat i se’ls ha confiscat el passaport. La investigació va començar a l’octubre a Ciutat Vella i les detencions van arribar aquest dimarts, durant 3 entrades i escorcolls a domicilis de Badalona i Santa Coloma de Gramenet. A l’operació els agents van trobar, de retruc, tres altres persones que tenien ordres de detenció pendents i que van acabar també arrestades.

La policia considera que la banda de lladres estava formada per 7 integrants: els cinc detinguts dimarts i dos més que ja van ser localitzats fa dues setmanes i són a la presó. Es tractaria de cinc lladres d’entre 20 i 39 anys, un sisè membre dedicat a rebre els objectes robats i un setè detingut que és un menor d’edat que no té relació familiar amb la resta. Per a aquest darrer Fiscalia va decretar el seu ingrés en un centre de protecció

Objectes robats en aparcaments, recuperats / Mossos d’Esquadra

Es tracta d’un grup “molt actiu”, reconeix la policia, que en només un mes i mig va cometre una trentena dels robatoris amb força dels que se’ls acusa. Entraven als garatges ràpidament i sense ser detectats pels vigilants de seguretat: “Buscaven vehicles que fossin del seu interès, d’empreses de lloguer, de turistes, o de particulars, i procuraven buscar a primer cop d’ull algun objecte valuós. Aleshores trencaven els vidres de les portes i sostreien tot el que trobaven a l’interior”. En una incursió podien saquejar uns quants vehicles en pocs minuts i marxar sense ser vistos. No obstant, empraven la violència i la intimidació quan eren detectats per vigilants.

Estratègia similar a la del metro

L’actuació policial l’ha dut a terme un equip conjunt dels dos cossos a Barcelona, creat al gener i especialitzat en aquest perfil de robatoris. S’han reunit amb responsables d’aquests aparcaments per coordinar-s’hi i implantar-hi noves mesures de prevenció, com patrullatge uniformat i efectius de paisà dins de les instal·lacions. En el que portem d’any han detingut 26 multireincidents i hi ha vigents 9 ordres de prohibició d’entrada a pàrquings. Des del setembre, indica la policia catalana, s’ha implantat un “canvi d’estratègia” centrada en les ordres judicials de prohibició d’entrada a pàrquings de pagament de la ciutat, com ja s’havia fet amb els carteristes del metro.

Els Mossos asseguren que la nova tàctica “ha revertit la tendència a l’alça” en aquest tipus de robatoris. El desembre del 2021 se’n van registrar 369, mentre que al mes de febrer del 2022 es van denunciar 173 fets delictius. “Si comparem les dades delinqüencials entre el primer trimestre d’aquest any amb l’anterior, la baixada delictiva és molt superior passant de 1.700 a 443 fets, el que representa una disminució de 1.257 robatoris”, afegeixen. A banda, la policia insta la ciutadania a anar en compte amb les pertinences que deixa a la vista, a través de la campanya “El cotxe no és una caixa forta”.

Nou comentari

Comparteix