Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Zoo no creu que els animals es contagiïn de coronavirus
  • CA

El Zoo de Barcelona no creu que els animals puguin contagiar-se de coronavirus, malgrat que un tigre del zoològic de Nova York hagi donat positiu per Covid-19. Tanmateix asseguren que han d’estar atents i mantenir les mesures de prevenció: “Estem tranquils”.

En declaracions a Europa Press, el director del Zoo de Barcelona, Sito Alarcón, ha assegurat que el cas del tigre de Nova York és aïllat, i ha defensat “no treure les coses de context”.

No tenen constància que hi hagi algun cas positiu al parc, i Alarcón no pateix perquè un animal es contagiï de Covid-19: “Pateixo perquè un treballador agafi el virus. És molt estrany que el virus passi dels homes als animals”.

Ha insistit que la seva prioritat és la salut dels treballadors aplicant les mesures de seguretat, i ha remarcat que els cuidadors ja portaven màscares anteriorment, sobretot amb els primats i els felins, que en alguna ocasió sí s’havien contagiat d’algun virus per un empleat en tenir similitud genètica amb els humans.

Treballadors separats

Des de l’inici del confinament i per prevenir contagis, s’han separat els veterinaris, conservadors i cuidadors en tres grups, que s’alternen cada cinc dies per a no coincidir; i a més, mantenen un altre grup més petit a casa per si hi ha baixes, encara que de moment no ha estat així.

D’altra banda, els departaments d’educació, recerca i conservació continuen treballant telemàticament en els seus projectes, mentre que els equips de neteja han incrementat els seus serveis, i “la manera de treballar és més intensa i cuidada” seguint les mesures d’higiene i protecció.

“El Zoo no és només obrir, portar el menjar i netejar; també s’ha d’interactuar amb els animals i realitzar activitats. Se’ls fa una sèrie d’enriquiment perquè no perdin les seves característiques etològiques ni la seva capacitat natural”, ha explicat Alarcón, que assegura que no s’han modificat les rutines diàries.

També ha dit que els animals no han modificat el seu comportament per no veure al públic, i que continuen tractant amb els seus cuidadors habituals, que intenten que les activitats amb els animals siguin el més similar possible al d’abans de la crisi sanitària: “Depèn de cada animal. Avui veuries una situació i demà veuries una altra. No té res a veure amb el confinament”.

La situació tampoc ha evitat la reproducció dels animals i, durant el confinament, ha nascut una cria de gasela, pertanyent a una espècie en perill d’extinció, a més de voltors i també un ibis eremita, un fet que Alarcón vincula a l’inici de la primavera, i no hi ha hagut cap mort, la qual cosa considera “un indicador de salut del Zoo”.

Senglars, coloms i gats a la ciutat

El confinament i l’absència de persones als carrers de Barcelona també ha provocat que alguns animals en llibertat canviïn els seus hàbits, com els senglars, als quals s’ha vist per l’avinguda Diagonal i en els voltants del carrer Balmes buscant menjar entre les escombraries.

Aquests animals estan acostumats al fet que les persones els donin menjar en la zona de la muntanya de Collserola, i ara, davant l’absència de persones, s’acosten al centre de la ciutat a la recerca d’aliments, han explicat fonts municipals a Europa Press.

A més, el 26 de març van aparèixer desenes de coloms morts al carrer en el barri de l’Eixample, un fet que està investigant la Guàrdia Urbana. Segons l’Ajuntament, són fets aïllats “que no tenen res a veure amb coronavirus”, i afegeix que els coloms no s’estan morint de gana perquè són una espècie que no requereix intervenció humana per a alimentar-se, encara que el consistori continua mantenint el tractament de pinso amb nicarbazina en els 51 punts repartits per tota la ciutat per a controlar la població de coloms.

Respecte a les colònies de gats, els voluntaris de les entitats acreditades per l’Ajuntament garanteixen l’alimentació d’aquests animals que viuen en entorns urbans “com una qüestió de salut pública”, i recomanen i prioritzen els horaris de poca afluència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa