Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“Us volem a casa per Nadal”: marxa de torxes a Barcelona pels presos polítics

Unes 500 persones han fet una marxa de torxes per Barcelona per exigir l’alliberament dels presos polítics catalans. L’acte, organitzat per l’entitat Rescat, ha començat a la plaça Universitat poc després de les 19 hores. Les consignes que més s’han escoltat han estat les que reclamaven la llibertat dels empresonats de cara al Nadal. “Us volem a casa per Nadal”, deia la pancarta que presideix la protesta.

La marxa ha rebut el suport diverses organitzacions com Arran i els CDR. El col•lectiu Rescat va néixer al 2001 després d’algunes detencions relacionades amb ETA. Al principi de la marxa, a Universitat, diverses persones han repartit les torxes, fetes de parafina, a canvi de la voluntat. 

La manifestació ha atret l’atenció dels turistes i vianants que feien les compres al carrer. Alguns d’ells aprofitaven per fer fotos de la marxa, que ha destacat per la presència del foc. Juntament amb les torxes alguns dels participants portaven imatges dels set presos dels CDR detinguts a Sabadell. La manifestació també ha inclòs missatge als partits independentistes: “No hi ha negociació amb gent a la presó”.

Un turista fotografia la marxa al seu pas per carrer Pelai | Adrià Lizanda

Un turista fotografia la marxa al seu pas per carrer Pelai | Adrià Lizanda

El punt més tens de la protesta ha estat, com és habitual, davant de la prefectura de la Policia Nacional. Els crits contra els Mossos, que protegien l’edifici amb dues unitats de la Brigada Mòbil (Brimo), s’han succeït mentre un cordó ciutadà s’interposava entre els manifestants i la policia catalana per evitar enfrontaments.

“Brigada Mòbil, dissolució!”, cridaven alguns dels manifestants en veure els agents antiavalots al cordó davant de la Policia Nacional. En aquesta ocasió, a diferència d’altres, la presència policial davant de l’edifici era reduïda i cap agent de la policia espanyola formava part de la línia protectora. La protesta de Tsunami Democràtic al Camp Nou que va acabar amb disturbis entre els Mossos i els manifestants estava en el record d’alguns, que dedicaven insults als agents: “Fills de puta!”. 

La marxa ha acabat a la plaça del Rei, on un cor ha cantat els Segadors i s’han llegit manifestos. Un d’ells ha anat a càrrec de l’exregidora de la CUP a Barcelona Maria Rovira, que ha fet balanç de la “repressió” de l’Estat. Rovira ha apostat per la “solidaritat” per combatre l’Estat “opressor”.

L’exregidora del consistori barceloní ha introduït les diverses intervencions que han significat la cloenda a la marxa. El col·lectiu de suport als detinguts a Sabadell acusats de terrorisme, Mares per la República i l’escriptora i poeta Aina Torres. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa