Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona vol prevenir agressions sexuals a menors als casals municipals
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona oferirà als casals infantils, les ludoteques i els centres oberts municipals una sèrie de pautes per prevenir i abordar situacions de violència sexual en la infància i l’adolescència. Aquestes directrius s’agrupen en un document on s’indiquen diferents recursos tant per a la detecció preventiva de possibles casos com per intervenir en episodis ja consolidats.

La bateria de recomanacions que posa el consistori barceloní a disposició dels diferents centres respon a les demandes dels mateixos professionals d’aquests serveis, que molts cops es veuen obligats a afrontar situacions complexes sense comptar amb la formació o les directrius adequades. En aquest sentit, el document ofereix algunes pautes bàsiques per a la intervenció dins d’aquests equipaments públics sobretot enfocades en la prevenció i també aporta una sèrie de recursos per poder demanar assessorament en casos més desenvolupats de violència sexual.

Tractament de pors i confidencialitat

Entre les diferents recomanacions, l’administració proposa com treballar amb els infants i joves possibles casos de trastorns del son -com pors, fòbies o malsons- o situacions diverses de rebuig al contacte físic, desconfiança envers les persones, conductes antisocials o baixa autoestima. El document també ofereix pautes generals davant de qualsevol sospita o context de violències sexuals, que passen per trobar un espai tranquil per poder parlar a soles amb l’afectat, generar un espai de confiança, mantenir una actitud empàtica, assegurar la confidencialitat, garantir l’entorn i el temps adequat per parlar, i una escolta activa sense interrupcions ni judicis preliminars.

Primer acompanyament

Un cop es detecta un possible cas, les recomanacions municipals també aborden la gestió del primer acompanyament, que implica acollir (donar espai per parlar d’allò que ha passat), contenir (transmetre que es pot escoltar la persona i ajudar-la), enfortir (valorar la cerca d’ajuda com a un primer pas) i derivar (donar informació clara i facilitar la vinculació al servei de derivació). Per altra, el consistori també posa a la disposició dels centres diferents recursos per demanar assessorament, com els contactes del Telèfon Infància Respon i els telèfons dels serveis SARA i el SARA Jove.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa