Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
VÍDEO | Com s’ha vist l’eclipsi des de Barcelona?
  • CA

Aquest dimarts la lluna ha tapat una part el sol. Concretament, un 10% de la superfície solar ha deixat d’il·luminar-nos. L’eclipsi ha començat a veure’s prop de la costa islandesa i ha acabat a l’oceà Índic. Entremig s’ha pogut veure per diferents ciutats del nord de l’Àfrica, l’Àsia occidental i Europa. Entre elles, Barcelona.

En aquest cas, la lluna ha deixat de cobrir el sol però no de forma sencer. A aquest model se li diu eclipsi parcial. Aquest fenomen ha estat actiu durant més de 4 h, tot i que des de Barcelona només s’ha observat durant uns minuts. Els fenòmen ha començat a ser visible pocs minuts després de les 11:30 h del matí.

El vídeo de l’eclipsi

Alguns usuaris han pujat a les xarxes imatges que han captat des de la ciutat, com el cas d’en Xavi Bros. L’usuari afirma que, tot i que “no és espectacular”, la imatge és “molt maca de veure”.

Per la seva part, el Parc Astronòmic de Pujalt ha retransmès l’eclipsi en directe. Tal com informen en el seu vídeo, el fenòmen s’ha gravat amb els “telescopis amb filtre solar” de què disposen.

Eclipsi solar parcial des del Parc Astronòmic de Pujalt

Els futurs eclipsis visibles des de Barcelona

Aquest eclipe és l’únic visible de tot el 2022. Però no caldrà esperar gaire per veure nous fenòmens com aquest. L’any vinent hi haurà un eclipse penumbràtic de lluna el 5 de maig, un parcial de lluna —és a dir, com el que hem vist avui però passant el sol per davant— la nit del 28 d’octubre.

Tot i això, aquests tres fenòmens seran molt petits i de poca transcendència. Malgrat tot, els propers anys són proclius per aquests fenòmens i des de Barcelona se’n podran observar uns quants.

Les properes grans cites astrològiques

Tot i això, al gran cita arribarà d’aquí a uns anys. Els eclipses més grans visibles a la capital catalana seran el 2026 i el 2027. En aquests dos cassos, la ciutadania podrà veure dos eclipses totals de sol. I un any més tard, el 2028, hi haurà un eclipsi anul·lat de sol. Així, ens els amants de l’espai tindran un final de dècada molt entretingut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa