Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
VÍDEO | Botellons, negacionisme i festes desafien el toc de queda a Barcelona
  • CA

El toc de queda nocturn està en qüestió a nivell polític però també a peu de carrer. Els caps de setmana en especial les infraccions d’aquesta restricció de moviments són freqüents a Barcelona, en especial a Ciutat Vella, en forma de petites trobades a la via pública i trajectes sense justificació. El TOT Barcelona ha estat testimoni, en una ronda de nit aquest dissabte 24 d’abril, de diferents intervencions de la Guàrdia Urbana a poca distància entre elles.

La policia local recorre diversos punts estratègics per a dissuadir les festes il·legals i evitar reunions passades les deu del vespre, però el degoteig d’infractors és una constant. Hi ha de tot: veïns de la ciutat, joves d’altres localitats, turistes i també grups, des d’una colla de 5 persones fins a més d’un centenar fent un macrobotellon. També els dispositius de la Guàrdia Urbana que pentinen el districte durant la nit són heterogenis i poden anar des de 3 patrulles amb mitja dotzena d’agents fins a un gran desplegament de més de 15 vehicles i una quarantena de policies.

Negacionisme

Aquest dissabte a la nit la primera topada que va poder documentar aquest diari va ser a la plaça Castella, al costat de plaça Universitat. Els agents van trobar un grup d’unes 8 persones, de les quals dues obertament negacionistes, que eren encara al carrer ben entrada l’hora d’inici de la restricció. En arribar la policia i fer-los marxar, un dels concentrats es va encarar amb la policia, visiblement nerviós, i va increpar els agents durant la seva identificació.

Una noia que l’acompanyava –ambdós sota els efectes de l’alcohol presumptament– van qüestionar reiteradament la legitimitat de les restriccions i la finalitat de les vacunes i de les mesures antiCovid. “T’estan menjant el coco, no ho veus?”, li deia el jove a un policia, per exemple. “Preocupeu-vos sobre per què us han vacunat!”, continuava. Els agents feien com si sentissin ploure però davant l’hostilitat van acabar sancionant-los.

Taxis i VTC

La nit no va acabar pas aquí. Un control policial al carrer del Portal de la Santa Madrona, que connecta el Paral·lel amb Drassanes, feia comprovacions a vehicles i vianants per detectar trajectes no emparats en cap de les excepcions de mobilitat. Els taxis i els vehicles VTC –tipus Uber i Cabify– eren al punt de mira, per exemple: els agents aturaven als conductors per a identificar cadascun dels passatgers i demanar-los justificant del viatge.

Durant la nit també van realitzar un control d’alcoholèmia i un drogotest al conductor d’una motocicleta elèctrica de lloguer. Una estona més tard, una patrulla havia d’intervenir per separar una baralla al carrer entre una parella i almenys una altra persona, que derivava novament en tensió amb els agents. La mateixa matinada, diferents immobles privats acollien festes il·legals també: la policia barcelonina va detectar 200 persones en un local del Born i 50 més en un pàrquing de Nou Barris, per exemple.

Compte enrere?

Les nits de toc de queda, en especial els divendres i dissabtes, ja no són pas desèrtiques com a la tardor. Setmana rere setmana creix l’activitat nocturna al carrer, per la fatiga pandèmica, el bon temps i el desafiament obert a les restriccions. La conselleria d’Interior ja ha avançat aquest cap de setmana que el Procicat té sobre la taula una flexibilització del confinament nocturn, com a mínim per a endarrerir-ne l’hora d’inici de les 22h actuals a les 23h.

La mesura aniria acompanyada de la recuperació del torn de sopars a la restauració, tot i que possiblement a l’inici només en terrasses i espais a l’aire lliure. En cas d’aprovar-la el Procicat, entraria en vigor d’aquí dues setmanes. D’altra banda, l’Estat d’alarma dictat per a tot el territori estatal decau el 9 de maig: si el govern espanyol no dicta una pròrroga o una mesura similar, el toc de queda a Catalunya quedaria sense base legal clara i podia ser revocat als tribunals.

En qualsevol cas, aquest dilluns 26 entra en vigor la primera relaxació de restriccions. El Govern català ha aixecat el confinament comarcal i ara la mobilitat només queda restringida al perímetre de Catalunya. La restauració ubicada en centres comercials i grans superfícies podrà obrir de 07h a 17h, com la resta de bars.

Més notícies
Imatge d'arxiu d'un urbà patrullant per Barcelona / Guàrdia Urbana
Dissabte de festes: 200 persones en un local del Born i 50 més en un pàrquing de Nou Barris
Notícia: Dissabte de festes: 200 persones en un local del Born i 50 més en un pàrquing de Nou Barris
Comparteix
La Guàrdia Urbana va denunciar el propietari del local comercial del Born
Imatge d'arxiu de la sirena d'un cotxe policial de nit / GUB
Més de 200 denunciats per concentrar-se a una plaça del Raval poc després del toc de queda
Notícia: Més de 200 denunciats per concentrar-se a una plaça del Raval poc després del toc de queda
Comparteix
La Guàrdia Urbana va desallotjar més de 300 persones de la zona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa