Victòria judicial dels veïns de la Rotonda: el TSJC ordena enderrocar-ne l’altell

La sentència, que encara admet recurs, declara nul el Pla de millora urbana aprovat per l'Ajuntament i considera fora d'ordenació la remunta construïda per Núñez i Navarro

La dècada de lluita judicial dels veïns de la Rotonda ha rebut finalment sentència favorable: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul el Pla de Millora Urbana que va elaborar i aprovar l’Ajuntament de Barcelona per a la reforma de l’emblemàtic edifici modernista d’avinguda Tibidabo. La magistratura ordena l’enderroc de l’altell de l’immoble, una mena de remunta que s’amaga rere la façana original conservada i que enllaça amb la meitat d’edifici de nova construcció. A més, queda anul·lada també la llicència d’obres atorgada el 2011 per l’Ajuntament a la promotora Núñez i Navarro, que és la propietària de l’edifici i impulsora de les obres. 

Fonts de Núñez i Navarro han explicat al TOT Barcelona que els juristes de l’empresa “estan estudiant” el cas per calibrar l’abast de les seves obligacions. Entre altres detalls, volen analitzar quins espais queden exactament afectats perquè el text de la sentència anomena “altell” la planta que estaria ara fora d’ordenament. La major part de l’edifici –que havia estat un hotel i un hospital sociosanitari– es dedica ara a oficines. Està tot llogat, segons la promotora, i entre els diferents inquilins hi ha la multinacional Nike i la cadena de gimnasos Duet Fit.

Maqueta de La Rotonda que mostra les parts preservades de l'edifici i les de nova construcció / Plataforma Salvem la Rotonda

Maqueta de La Rotonda que mostra les parts preservades de l’edifici i les de nova construcció / Plataforma Salvem la Rotonda

La Plataforma Salvem la Rotonda, per la seva banda, celebra la decisió judicial però lamenta que la pèrdua dels elements arquitectònics enderrocats és ja irreversible. “La sentència és molt clara i contundent, enumera tot el que no s’hauria d’haver enderrocat i el que cal enderrocar ara”, explica Àngels Garcia, portaveu dels veïns. “Volíem que l’edifici s’arreglés després de tants anys abandonat, és clar, però vam advertir sobre el risc patrimonial abans de les obres, durant les obres i després de les obres“, lamenta. “El nostre advocat diu que els recursos que pot presentar Núñez i Navarro tindran poc recorregut, perquè el Tribunal Suprem ja s’havia inhibit fa anys de pronunciar-se sobre la Rotonda”, indica Garcia.

A principis de mandat un grup de representants de la plataforma es va reunir amb Gerardo Pisarello, que aleshores era regidor del districte de Sarrià-Sant Gervasi. “Hem demanat al govern municipal una nova reunió, per veure com podem afrontar junts una solució”, avança la portaveu. De fet la demanda estava dirigida contra el consistori –Núñez i Navarro es va incorporar al cas com a afectat subsidiari– i el Pla de Millora Urbana anul·lat regula a tota l’illa de cases, no només a la Rotonda. 

Portaveus municipals assenyalen que el govern d’Ada Colau també “està estudiant la sentència del TSJC per analitzar-ne el contingut i les accions que se’n puguin derivar”. En parlarà amb els impulsors del recurs, afegeixen, “partint de la base que l’equip de govern és també partidari de la conservació del patrimoni arquitectònic, històric i artístic del districte i de la ciutat”.

Nou comentari