Depredadora i perillosa per la biodiversitat i per a altres insectes del nostre ecosistema. Així és la vespa asiàtica, un enemic púbic de les abelles de la mel.

Doncs bé, a Barcelona sembla que ha vingut per quedar-s’hi. L’Ajuntament de Barcelona ha detectat un “creixement exponencial” de la vespa depredadora asiàtica. Durant els 11 primers mesos de l’any ha registrat 292 incidències ostre relacionades amb aquesta espècie invasora.

Per fer-hi front, k’ajuntament ha contractat el servei de control i retirada de nius de vespa velutina que hi ha a l’espai públic de la ciutat amb l’empresa Lokimica SA. Quan es detecta un niu es fa una inspecció per estudiar com retirar o inutilitzar els nius i, si és necessari, s’activen efectius de la Guàrdia Urbana, dels Bombers i de Parcs i Jardins o TMB.L’Ajuntament de Barcelona ha destacat que, tot i l’aparatositat dels nius, l’agressivitat cap a les persones no és superior a la vespa ordinària.

La primera vegada que es va detectar la vespa asiàtica va ser dins dels límits del Parc Natural de Collserola. Per ara, només es coneix un depredador natural dels nius d’aquesta espècie, l’Aligot vesper. Segons el consistori, aquest any ha estat l’any de l’explosió d’incidències relacionades amb aquesta espècie, perquè el seu creixement és exponencial. De fet, en totes les zones geogràfiques on s’ha anat introduint hi ha hagut un moment àlgid, i a Barcelona està passant ara. La detecció d’incidències es fa més evident perquè tot i que la perillositat no és superior a la resta de vespes autòctones, genera més alarma entre la ciutadania.

Què ha de fer el ciutadà si se’n troba? En cas que se’n detectin individus aïllats, cal mirar si hi ha algun niu proper. Si es localitza el niu a l’espai públic de la ciutat, cal trucar al telèfon del civisme (900 226 226) per activar el servei de recollida i eliminació del niu.
En cas que es localitzi un niu a l’espai privat, és la propietat qui ha de fer-se càrrec de la retirada i posar-se en contacte amb una empresa especialitzada en apicultura.

Els nius no són perillosos si no se’ls molesta. Els individus aïllats, quan es troben allunyats del niu, tampoc no ataquen les persones llevat que se’ls molesti. Per aquesta raó és important no manipular el niu en cap cas i mantenir-hi sempre una distància prudencial d’uns metres.En cas de picada cal actuar de la mateixa manera que ho faríem amb una picada o mossegada de qualsevol insecte, o bé trucar al 061 en el cas que tinguem més d’una picada, que s’hagi produït dins la boca o siguem al·lèrgics a aquesta vespa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa