Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Veïns solidaris denuncien incongruències en l’ajuda municipal que reben

Els veïns de Verdum han obert la caixa dels trons per criticar l’Ajuntament de Barcelona pel seu paper en relació a les xarxes de suport veïnal que han proliferat arran de l’esclat de la crisi del coronavirus. Sobtosament, però, la crítica no va encaminada cap a la manca de recursos provinents de l’administració –com acostuma a passar– sinó per les condicions en què s’ha donat aquest suport. Es considera que no se’ls ha tingut en compte i fins i tot s’explicita que se’ls ha atorgat una petita subvenció que no havien reclamat. La realitat, però, és que no poden gastar-la en allò que consideren més necessari: el menjar per als més vulnerables. “Per què desenvolupar un projecte, acompanyat d’una subvenció econòmica no sol·licitada, que no donarà cobertura a les necessitats detectades per part de les xarxes de suport?“, expressa un comunicat públic difòs a les xarxes.

La plataforma que signa el document és la Xarxa de Suport de Verdum, i sovint fa referències a un posicionament agermanat amb la resta de plataformes veïnals que es van organitzar per donar resposta a la crisi. En essència, es denuncia una problemàtica de coordinació amb l’Ajuntament arran del projecte municipal dels Casals comunitaris. Aquesta iniciativa estrenada al juny es va presentar com la voluntat de donar un espai logístic a les xarxes comunitàries i d’oferir-los, a més, un petit suport econòmic. Es van disposar 20 locals a la ciutat que farien de casals comunitaris i les xarxes de suport n’han començat a fer ús, els últims mesos. Guarden aliments, preparen donacions i organitzen la gestió de les emergències.

Els veïns organitzats de Verdum col·laboren amb el casal comunitari que els pertoca per zona, ubicat al centre Ton i Guida (Roquetes). És el mateix espai que tenen assignat les xarxes de suport de Trinitat Nova, de Roquetes i de la Prospe. Per repartir entre totes elles, hi ha una partida municipal de 17.500 euros, asseguren en el comunicat. Tanmateix, el problema és que no la poden utilitzar, o almenys no per al que voldrien. “Qualsevol compra de productes d’alimentació queda exclosa” dels supòsits que els permeten fer ús dels diners municipals, expliquen. I això és el que els indigna. “Les xarxes hem detectat infinitat de necessitats i una de les més urgents i palpables és l’alimentació”.

Davant això, la plataforma reclama canvis, ja que per ells tampoc no ha estat la millor de les opcions implicar-se en la iniciativa Casals comunitaris de l’Ajuntament, asseguren: “Hem acceptat participar-hi […] però ho fem amb tota la crítica que mereix el projecte”. La proposta municipal s’hauria tirat endavant sense reunir-se amb ells ni plantejar-los les possibles ajudes, es queixen. Segons la xarxa de Verdum, el projecte municipal s’ha ideat en converses en què no ha participat ningú que coneguin, a despatxos on no han estat convidats i que, per tant, és una iniciativa que va néixer a l’esquena dels interessats i afectats.

La presentació dels casals comunitaris

El projecte municipal es va anunciar a finals de juny i es va presentar com una idea per donar suport a les xarxes i per marcar la diferència amb la resposta de l’administració davant la crisi de 2008. Si inicialment es van oferir 20 espais, la proposta tenia previst ampliar-ho fins a 30 locals. La inversió municipal per a l’adequació dels vint equipaments és de 365.000 euros: 315.000 del pla de xoc social per fer front als efectes de la crisi provocada per la covid-19 i 50.000 de l’Àrea de Cultura, Educació i Ciència i Comunitat per a despeses de gestió i dinamització del projecte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa