Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Veïns de les Tres Xemeneies volen aturar un bloc d’oficines com es va fer a Nova York amb Amazon
  • CA

Tothom vol una requalificació del macro-espai de les Tres xemeneies, tant l’empresa propietària com els veïns. En aquest estira-i-arronsa, ha nascut la plataforma Recuperem les Tres Xemenies per als barris, amb el suport del Sindicat de Llogaters i Fem Sant Antoni, amb la voluntat que es projectin espais d’habitatge públic i casals per a la gent gran i el jovent. Tot i així, la companyia propietària dels més de 30.000 metres quadrats que ocupen els dos edificis icònics, Conren Tramway, assegura a la seva pàgina web que vol “renovar-lo” i dedicar-lo a “oficines”

El problema, però, és que actualment l’espai –sense ús des de fa 7 anys– està catalogat per oferir “serveis tècnics”, ja que es va idear per donar cabuda a la seu de l’antiga FECSA i això suposa una qualificació “massa concreta” que només serveix per “acollir empreses de subministraments d’electricitat, aigua, gas…”, assegura Claudia Conde, de la plataforma veïnal. Per això, els veïns volen evitar que l’Ajuntament en canviï l’ús i permeti que es construeixin oficines d’una gran multinacional que encabiria entre 1.500 i 2.000 persones. 

“Si passés això, seria la fi dels barris”, ha criticat Conde, “perquè els treballadors de les grans empreses que arribessin aquí, no comprarien pèsols a la botiga de barri, anirien a l’Starbucks“. 

La por del col·lectiu és que un macro-projecte empresarial revaloritzi la zona, augmenti les rendes dels qui facin ús i augmenti els preus dels pisos i els lloguers comercials. “Per això ens hem de plantar com han fet a Kreuzberg (Berlin) contra un campus de Google, o a Queens (Nova York) contra la segona seu mundial d’Amazon. Perquè han demostrat que és possible canviar els plans inicials per dedicar espais a usos del veïnat”, ha encoratjat un altre dels portaveus, Javier Rodrigo. A més, ha rememorat el significat combatiu de l’espai, ja que va ser on s’ubicava l’antiga fàbrica coneguda com ‘la Canadenca’. Allà, els treballadors van iniciar una vaga fa precisament cent anys fins aconseguir la jornada laboral de vuit hores arreu de l’estat espanyol.

“Mobilitzacions potents”

En la lluita contra la gentrificació que afectaria els tres barris al voltant de les icòniques xemeneies –Poble-sec, Sant Antoni i el Raval–, els veïns han fet una crida als polítics perquè es mullin davant la seva demanda. De moment, la plataforma Recuperem les Tres xemeneies per als barris només ha pogut parlar amb el govern del districte de Sants-Montjuïc, que els ha explicat que, pel moment, no hi ha cap projecte més enllà del dels propietaris en marxa. Davant l’opció que es decideixi permetre el projecte de Conren Tramway per falta de contrapropostes, el col·lectiu veïnal ha anunciat que n’està preparant una. 

Placa en record de l'antiga fàbrica de la Canadenca al costat de les Tres xemeneies. / D.C.

Placa en record de l’antiga fàbrica de la Canadenca al costat de les Tres xemeneies. / D.C.

Ara per ara, el manifest demana que es requalifiqui el terreny per dedicar-lo a equipaments i habitatge públic i ja ha obtingut el suport d’una cinquantena d’entitats i 150 veïns. “Als anys vuitanta, el Pla General Metropolità el voltant de les xemeneies estava pensat per ser una zona verda pel veïnat, però finalment s’ho han passat de mà en mà fins a vendre’l a una empresa que vol multiplicar-li el valor i guanyar fins a 100 milions d’euros després de renovar-lo”, han calculat des de la plataforma.

De moment, però, Conren Tramway ha iniciat les obres d’enderroc de l’interior dels edificis. No tenen llicència per a cap acitivitat econòmica, encara, però sí per a tasques de deconstrucció, expliquen des del col·lectiu veïnal. Per aquest motiu, en vista de la necessitat de fer “autotutela dels drets” –com ho ha definit el portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera–, els veïns prometen “mobilitzacions potents” si no es fa un pas endavant a nivell polític.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa