Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Vall d’Hebron pren part en un estudi que prediu l’avenç del càncer de mama
  • CA

L’investigador del del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) José Antonio Seonane ha participat en un estudi internacional pioner liderat per la Universitat d’Standford sobre el càncer de mama. En concret, podria ajudar a detectar quins carcinomes ductals in situ (DCIS) -un càncer de mama no invasiu o preinvasiu no potencialment mortal però que representa un risc més alt de patir-lo més endavant- presenten un risc major de recurrència o progressió de la malaltia.

A través de l’anàlisi de mostres de pacients, els investigadors que hi han pres part van identificar un total de 812 gens associats a la progressió del càncer en els cinc anys de vida següents. En conseqüència, van elaborar un classificador de pacients que resulta útil per a poder predir el risc de progressió del càncer. A més, van descobrir que les vies associades amb la recurrència inclouen la resposta immune, el metabolisme i la proliferació.

Les característiques clíniques com ara el grau del tumor o l’edat en el moment del diagnòstic presenten una capacitat limitada per descobrir les condicions biològiques que expliquen la conversió dels carcinomes ductals in situ en càncer de mama invasiu. Només tenen algun valor pronòstic. Per contra, aquest nou classificador descobert amb l’estudi va aconseguir predir tant la progressió invasiva com la recurrència, atès que els investigadors van identificar que la progressió depenia de la interacció entre els trets específics de l’entorn del tumor i les cèl·lules DCIS invasives.

Informació amb antelació

Tal i com explica Seonane, d’ara endavant es podrà conèixer amb molta antelació quins dels tumors tindran una mala evolució i, en base a aquesta informació, es podran dur a terme les decisions mèdiques més oportunes i adaptades a cada cas.

Actualment, es calcula que aproximadament un de cada cinc càncers de mama diagnosticats recentment serà un DCIS. En la majoria dels casos, una dona amb DCIS pot triar entre una mastectomia o una cirurgia conservadora. El fet de disposar de dades concretes que detectin millor el risc de desenvolupar un càncer invasiu donarà informació per seleccionar el tractament més adequat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa