Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La unitat de platges de la Guàrdia Urbana, en risc per un plus salarial

Malestar a la Guàrdia Urbana de Barcelona per la delicada situació de la unitat de platges. Aquest grup especial -que només està operatiu entre el 30 de maig i el 2 d’octubre, coincidint amb la temporada d’estiu- podria estar en risc per una retallada en les condicions laborals dels prop de 90 policies que enguany en formen part.

En concret, els agents deixaran de percebre un dels dos complements salarials que els van prometre en la convocatòria de places oberta el passat mes de març, una decisió que es tradueix en una reducció de 125,85 euros en la nòmina mensual dels membres d’aquesta unitat. Segons ha sabut el TOT Barcelona, aquest canvi de condicions està portant un grup dels agents a replantejar-se la seva permanència en aquest equip temporal, que necessita un mínim d’efectius per poder continuar amb la seva activitat habitual.

El cas es remunta a finals del mes de febrer i principis de març, quan l’Ajuntament de Barcelona inicia les converses amb els representants sindicals per concretar com es durà a terme aquest 2022 la vigilància del litoral de la capital catalana. Des de la seva posada en funcionament el 2012, el Grup Temporal de Platges ha tingut una bona acollida tant per part dels agents com de l’administració, de manera que en aquestes trobades es va apostar per donar continuïtat un any més al servei. Tanmateix, en tractar-se d’una jornada de treball de 10 hores diàries de dilluns a diumenge i durant dues setmanes al mes, els sindicats fa temps que reclamen la inclusió de complements per fer més atractiva la inscripció, que està oberta a tots els agents de les diferents unitats del cos policial.

Un acord de majories

Amb aquest objectiu, les negociacions entre el consistori i els representants dels treballadors van culminar amb un acord per a la inclusió de dos complements circumstancials en la convocatòria d’enguany: un per festivitat (85,96 euros) i un de nocturnitat (125,85 euros). La mesura va comptar amb el suport de tots els sindicats amb representació a la Guàrdia Urbana amb l’excepció de la Central Sindical Independent de Funcionaris (CSIF), que va votar-hi en contra en considerar que la bonificació per treballar en horari nocturn no es podia aplicar en aquest cas; i del SIP-FEPOL, que no va poder participar en aquesta taula de treball, però que també fa temps que defensa una millora de les condicions i de la retribució dels policies que formen part temporalment d’aquesta unitat.

En un comunicat posterior a la ratificació d’aquest acord, el sindicat CSIF alertava que, per poder cobrar aquest complement de nocturnitat, els agents de la unitat havien de realitzar una mitja diària d’entre 2 i 4 hores en horari de nit, és a dir, a partir de les 10 del vespre. Aquesta circumstància, però, era matemàticament impossible tenint en compte la franja horària que fixava la normativa per al grup de platges només contemplava la possibilitat d’allargar la jornada fins a les 12 de la nit. Les al·legacions del sindicat, però, no van acabar-se traduint en cap mena de modificació de les condicions, de manera que l’administració va seguir endavant amb el pacte consensuat amb la majoria de representants dels treballadors.

Èxit de convocatòria i suspensió

La convocatòria per a la unitat va ser tot un èxit i el consistori va aconseguir cobrir la totalitat de les places ofertes. Els prop de 90 agents del grup van poder arrencar la seva activitat amb normalitat el passat 30 de maig, però la tranquil·litat només va durar una setmana. En una nova trobada amb els sindicats celebrada el 7 de juny, l’Ajuntament comunicava als representants que aquest complement de nocturnitat quedava finalment suspès.

És en aquest punt quan comença una picabaralla entre sindicats per solucionar una problemàtica que, a hores d’ara, encara no té desllorigador. Des de la UGT defenen la legalitat i validesa de l’acord consensuat amb l’administració i acusen el CSIF de voler dinamitar a tota costa el pacte, portant a l’extrem la seva tasca fiscalitzadora i obligant a anul·lar una bonificació que millorava les condicions dels agents d’aquest grup temporal.

Agent de la Guàrdia Urbana durant el desallotjament de la platja del Bogatell previ al dispositiu especial de neteja amb motiu de la revetlla de Sant Joan de 2021 / Mariona Gil
Agent de la Guàrdia Urbana durant el desallotjament de la platja del Bogatell després del Sant Joan de 2021 / Mariona Gil

Per la seva banda, el CSIF argumenta que van ser els mateixos serveis jurídics municipals els que van alertar de la “inseguretat jurídica” de voler aplicar un complement que no compleix amb els requisits legals que marca a normativa. “Volien fer cobrar un extra a tothom per una feina que realment no s’estava fent”, remarca el secretari d’organització del sindicat, Eugenio Zambrano, que recorda que hi ha altres complements que sí que s’adeqüen a les condicions de la unitat. El TOT Barcelona no ha pogut confirmar l’existència d’un informe jurídic que justifiqui la suspensió d’aquest complement de nocturnitat.

Incertesa

A l’espera de noves reunions entre consistori i sindicats per redreçar la situació aquesta setmana, els agents del grup de platges encaren la recta final del seu primer mes de feina sense saber si podran recuperar les condicions laborals que constaven a la convocatòria d’enguany. Diverses fonts policials consultades pel TOT Barcelona alerten que aquesta incertesa i una certa sensació de desengany cap a l’administració està portant un grup dels agents a plantejar-se deixar en bloc la unitat.

Compromís total

A preguntes d’aquest mitjà, el govern municipal nega que hi hagi cap mena de malestar entre els membres de la unitat i assegura que cap agent ha manifestat per ara la seva intenció de marxar i que el compromís amb el grup és total. Pel que fa a un possible desmantellament de la unitat, l’Ajuntament apunta que “en cap cas es planteja que l’equip no estigui operatiu” i afegeix que hi ha converses en marxa amb el departament de recursos humans municipal per tal de trobar la fórmula que permeti mantenir les remuneracions pactades inicialment.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a juny 27, 2022 | 21:32
    Anònim juny 27, 2022 | 21:32
    Estamos con vosotros con la guardia urbana
  2. Icona del comentari de: Jordi a juny 27, 2022 | 21:32
    Jordi juny 27, 2022 | 21:32
    Estamos con vosotros con la guardia urbana

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa