Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una xarxa d’aliments veïnal denuncia abandonament municipal: “Ens fan fora del magatzem”

“Del que quedi aquí no sabem què fer-ne. Aquest és el problema. Potser ens ho hem d’endur a cases diferents”, deia aquesta tarda la Thaïs Cloquell mentre assenyalava els lots de menjar que l’envoltaven, a la plaça Comas de les Corts. Les caixes que s’acumulen al seu voltant són la constatació final d’un problema que fa setmanes que intenten resoldre amb l’Ajuntament, però que la postura municipal els ha impedit solucionar, segons denuncien. La Xarxa d’Aliments de les Corts, fins ara, utilitzava un local que el govern del districte els va reservar com a part del pla de ciutat per col·laborar amb les plataformes solidàries que van reaccionar a la pandèmia ajudant els veïns que ho necessitaven. Ara, però, mentre la manca de recursos per a l’alimentació segueix sent una realitat al barri —com demostra la cua d’una quarantena de persones a la plaça— el col·lectiu s’ha quedat sense magatzem base.

“Avui ens fan fora”, anunciava micròfon en mà la portaveu Alba Planchart. Això volia dir que el cúmul de caixes de pasta, llegums, bolquers o lleixiu que havien acumulat al carrer ja no podrien tornar a guardar-se a cap lloc centralitzat. Han hagut de treure del magatzem que ocupaven al carrer Marquès de Sentmenat el material que volien racionar durant setmanes i mesos. L’Ajuntament els va comunicar que l’havien d’abandonar. “Hem fet reunions amb el districte i no hi ha ni una sola proposta de lloc alternatiu perquè puguem tenir el mínim: un sol magatzem. És a dir, ens diuen que marxem, que s’ha acabat“, resumeix Planchart en conversa amb aquest diari. Per aquest motiu, aquest divendres encara no tenen clar com podran repartir-se allò que sobri, ni si haurà de quedar guardat en cases i cotxes dels voluntaris.

L’única opció que se’ls ha fet des del districte és limitada temporalment i incòmoda per a l’organització, explica Cloquell. Els proposen tenir durant només un mes dues localitzacions paral·leles: una per guardar-hi els productes d’higiene i una altra, per als aliments. Alhora, però, no els asseguren que puguin obrir els espais quan ho necessitin ni que ningú més faci ús dels productes que guarden, comenta la Thaïs. “Tot això se solucionaria amb un únic magatzem accessible i permanent”, apunta la veïna.

Gran part de la indignació de la Xarxa d’Aliments de les Corts neix del fet que estan cobrint drets bàsics que l’administració s’estalvia. “La hipocresia del Districte és majúscula: en públic ens menysten i en privat els Serveis Socials ens envien les persones que no poden atendre per manca de recursos“, resol el manifest que ha preparat el col·lectiu per a l’ocasió.

La pancarta que denuncia la situació a les Corts clama
La pancarta que denuncia la situació a les Corts clama “prou mentides, prou manipulació” / D.C.

A més d’assenyalar incongruències en el desplegament del pla de xoc social municipal, des de la plataforma veïnal es lamenta que tot aquest temps hagin estat en un local gestionat per una companyia privada (Lleuresport) en comptes de l’espai de gestió pública Tomasa Cuevas, com els havien anunciat inicialment. Asseguren que aquesta “externilització” els ha anat a la contra. De fet, els activistes entenen que se’ls fa fora perquè Lleuresport necessita recuperar el local que fins ara tenien com a magatzem i atribueixen al govern del districte la manca de previsió per resoldre aquest conflicte.

Per tot plegat, amb el magatzem buit i els aliments i articles d’higiene repartits pel carrer, la xarxa popular exigeix “un local de l’Ajuntament per emmagatzemar i repartir aliments”. Alhora, reclamen una taula veïnal, una comissió de seguiment i un “vertader pla de xoc social” que doni resposta a les nescessitats dels veïns amb situació de vulnerabilitat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Valentí a juny 19, 2021 | 13:54
    Valentí juny 19, 2021 | 13:54
    Una vergonya d’ajuntament !!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa