Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una plataforma connectarà Barcelona amb els científics que han marxat a l’estranger
  • CA

Barcelona tindrà una plataforma per reconnectar la ciutat amb la fuga dels cervells dels científics que van formar-se aquí i que ara treballen a l’estranger. L’associació SciTech DiploHub, un projecte que es va presentar el novembre i que té com a principal missió desplegar una estratègia de diplomàcia científica i tecnològica per a Barcelona, ha posat en marxa una plataforma per connectar la ciutat amb els investigadors formats aquí però que actualment treballen a l’estranger. Entre els principals objectius, que els científics i tecnòlegs recuperin les relacions amb la capital catalana i promoure els contactes i col·laboracions entre ells. “Una de les coses que ens falta als investigadors que estem a fora és tenir un interlocutor a casa”, destaca Guillem Anglada-Escudé, professor d’astrofísica de la Universitat Queen Mary de Londres. La plataforma s’ha presentat aquest divendres en un acte que ha reunit part de la diàspora científica i tecnològica de Barcelona aprofitant que els investigadors tornen ‘a casa’ per Nadal.

La plataforma, anomenada ‘Barcelona Alumni Global Summit’, és la primera acció de SciTech DiploHub. És una iniciativa oberta a tots aquells investigadors i tecnòlegs formats a Barcelona que actualment treballin a l’estranger. En el seu manifest fundacional, presentat aquesta tardor, SciTech DiploHub va comptar amb el suport de més d’un centenar de científics, enginyers i professionals de les relacions internacionals de renom. 

Marxar a fora, el més comú

Anglada-Escudé assenyala que la gran majoria d’investigadors acadèmics formats a Catalunya de la seva generació treballen a l’estranger: “Som molts pel món, moltíssims. Crec que només en conec un que treballi aquí amb un contracte que no sigui temporal. La majoria o treballem a l’estranger o fora de l’àmbit acadèmic o bé en feines que no són les que un esperaria després de treure’s un doctorat”. 

En aquest escenari, amb una important diàspora d’investigadors formats a Catalunya, i no només per l’impacte de la crisi en les oportunitats de recerca, és important crear comunitat. “Quan parlo amb algú d’Anglaterra, potser jo tinc el contacte d’una petita empresa de Barcelona que li pot interessar. O li puc facilitar un altre contacte amb una gent de Berkeley que veig cada any, per exemple. Crec que la riquesa es troba a tenir aquesta connexió”, afirma. 

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, que ha clausurat l’acte amb aquests investigadors que tornen a Catalunya per les festes nadalenques, ha assenyalat que espais i xarxes com la que promou SciTech DiploHub poden contribuir a generar debats molt necessaris per a la societat i per als responsables polítics. Artadi veu el projecte com una eina de la qual “ens podem beneficiar tots plegats”, per “treballar estretament” investigadors i polítics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa