Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una nova rambla a Sant Andreu en homenatge a Marta Mata, icona de l’escola pública en català
  • CA

El districte barceloní de Sant Andreu ha inaugurat aquest divendres la nova rambla Marta Mata, a la zona de les antigues Casernes, un passeig que funciona com un eix urbà per a connectar els carrers i els espais pròxims. Amb la seva forma de creu irregular, comunica d’una banda el passeig Santa Coloma amb el carrer Palomar, i d’altra banda el passeig Torres i Bages amb el carrer Fernando Pessoa, ha informat l’Ajuntament de Barcelona aquest dissabte en un comunicat.

Compta amb una superfície de 12.450 metres quadrats (9.500 de nous vials i 2.700 d’espais verds) i una inversió municipal de 4,7 milions d’euros. A més, serveix per integrar els espais de nous habitatges, àrees verdes i equipaments comunitaris com centres educatius i sanitaris.

Entre altres canvis, un mur amb texturat de canyís i vegetació crea un espai verd al llarg de l’avinguda principal, i hi ha modificacions en les pendents de les rampes, així com en la configuració d’escales i paviments, perquè siguin accessibles a persones amb discapacitat.

S’ha complementat amb el manteniment de l’arbratge i la plantació de nova vegetació, la conversió de l’enllumenat a la tecnologia led, l’adequació del mobiliari urbà, i en l’àrea infantil s’ha situat una zona d’estada per a adults en la qual s’ha instal·lat un recinte per a un futur bar.

Una figura de l’educació pública en català

Llicenciada en Filosofia i Lletres, Marta Mata (1926-2006), va ser cofundadora de l’Associació de Mestres Rosa Sensat l’any 1965, una iniciativa adreçada a la formació activa dels mestres i a la reforma de l’escola pública en el context del restabliment de la democràcia a Espanya. Figura destacada en l’ensenyament de la llengua catalana, sempre va defensar l’educació pública entesa com a peça mestra de la millora de la societat, i el dret a l’educació com “l’escola bona per a tots”. La seva tasca com a educadora va discórrer en paral·lel a una intensa activitat política, on va exercir com a diputada i senadora socialista, presidenta del Consell Escolar de l’Estat i regidora d’Educació a l’Ajuntament de Barcelona entre els anys 1987 i 1995.

Impuls a l’habitatge públic

L’Ajuntament, a més, subratlla que a banda dels més de 12 milions d’euros invertits en la urbanització del Parc Antoni Santiburcio, la zona de jocs infantils i la Rambla Marta Mata, les antigues Casernes de Sant Andreu compten amb l’impuls de diverses promocions d’habitatge públic a càrrec de l’Ajuntament de Barcelona. En primer lloc, l’edifici C ja està en construcció i albergarà 152 habitatges per a persones grans i l’Espai Jove Jaume Oller. D’altra banda, els edificis A i J estan pendents d’adjudicació del projecte i l’obra i comptaran amb 84 i 60 habitatges per a lloguer social i lloguer per a joves, i una escola bressol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa