Una empresa de Barcelona crea un lector de proves ràpides de Covid que quantifica la infecció

IUL desenvolupa un model que permet obtenir el resultat en menys d'un quart d'hora

L’empresa barcelonina IUL ha desenvolupat un lector de tests ràpids de Covid-19 que és capaç de quantificar no només si la persona està o no infectada, sinó el grau d’infecció en cas que doni positiu. Es tracta d’un lector que objectiva la lectura d’aquest tipus de tests –no és compatible amb la prova PCR– i substitueix la que s’ha de fer a ull viu, de tal manera que s’aconsegueix un resultat molt més precís. Això permet que la prova la pugui fer personal no sanitari ni entrenat per a aquesta mena de tasques. A més, l’aparell facilita la traçabilitat dels casos positius i permet fer cribratges massius. La firma ha dotat el lector d’un sistema d’exportació de dades encriptat que permet enviar-les a centres de decisió en temps real.

La firma exporta el 95% de la producció, i en el cas concret del lector de tests ràpids de Covid-19 en ven als EUA, a l’Índia, a Singapur, a Taiwan, a Itàlia o a Bèlgica, entre d’altres països. A Espanya hi ha un parell d’empreses que hi estan interessades, però de moment no està tenint una difusió molt extensa, atès que una de les dues és petita i la segona està en procés de desenvolupament d’un test ràpid propi.

El lector de proves ràpides de Covid-19 creat per IUL / ACN
El lector de proves ràpides de Covid-19 creat per IUL / ACN

Vicenç Font, cap d’operacions d’IUL, ha explicat a l’ACN que tant el test com el lector tenen un preu molt més assequible que la PCR, i ha indicat que permetria saber si una persona està infectada o no en un quart d’hora, “el temps que necessita el test, perquè la lectura que en fa el lector tarda segons”.

El nou lector es pot acoblar a la majoria de tests ràpids que s’utilitzen actualment. IUL va desenvolupar l’aparell fa dos anys a partir d’un altre lector propi ideat cinc anys enrere per al camp de la veterinària. L’empresa utilitza la impressió en 3D per fabricar els lectors.

IUL és una empresa familiar fundada el 1987 que dissenya, produeix i comercialitza solucions d’automatització per a laboratoris de microbiologia. Actualment compta amb una plantilla de 40 treballadors i té presència en més d’un centenar de països.

Més informació

Nou comentari