Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un institut públic de Barcelona es queda sense ESO
  • CA

El tancament de les línies de secundària d’un institut municipal de la capital catalana ha posat en peu de guerra el professorat i les famílies. Després que, segons confirmen fonts del Consorci d’Educació de Barcelona al TOT Barcelona, s’hagi decidit extingir les classes de l’ESO a l’Institut Ferran Tallada, al barri del Carmel, que ofereix secundària i batxillerat i formació professional, l’assemblea escolar ha difós un manifest oposant-s’hi.

El 22 de febrer el claustre de l’institut, que pertany a l’Ajuntament de Barcelona, va saber que el curs vinent no hi haurà classe de primer d’ESO i que, progressivament, s’acabaria la secundària al Ferran Tallada. Les intencions del consorci es van constatar en una reunió del 15 de març, segons explica l’assemblea en un comunicat. “Amb aquesta pèrdua, un gran nombre d’alumnes no tindran l’oportunitat de fer l’ESO en un entorn familiar que ofereix estudis postobligatoris, fet que possibilita a l’alumnat amb més dificultats socials poder continuar estudiant per formar-se i poder accedir de millor manera al mercat laboral”, alerta l’assemblea.

El claustre, a més, admet sentir-se “menyspreat” pel departament d’Educació, el Consorci d’Educació i per l’Ajuntament de Barcelona per haver pres la decisió “sense demanar l’opinió de la comunitat educativa i sense informar formalment les parts afectades”. L’anunci d’internalització de tres escoles concertades per part del consorci ha generat “indignació forta” en el claustre pel “mensypreu […] cap a l’escola pública”.

L’anunci del tancament ha provocat la reacció de l’assemblea amb la redacció d’un manifest a change.org i la convocatòria d’una manifestació amb el suport de sindicats.

Cartell de la convocatòria de manifestació / Cedida

Pèrdua d’alumnes

Fonts del consorci, format per la Generalitat i el consistori barceloní, vinculen el tancament de les línies d’ESO al “marc de projectes de transformació educativa”. Segons argumenten, un dels objectius és “garantir la continuïtat entre l’educació primària i la secundària obligatòria”, motiu pel qual s’han creat “instituts escola que han augmentat l’oferta de l’ESO”.

També justifiquen que el Ferran Tallada ha perdut alumnat a secundària: a quart d’ESO hi ha 58 alumnes i a primer en són 26. A més, defensen que el percentatge d’alumnes vulnerables ha augmentat, “avançant en indicadors de segregació escolar”. Amb tot, indiquen que l’institut seguirà oferint opcions educatives com ara el batxillerat i la formació professional. “Serà reforçat amb una inversió necessària per a l’actualització de l’equipament i l’adequació a les noves necessitats educatives i està prevista en un milió d’euros”, afegeixen.

Finalment, després que el claustre hagi manifestat el temor a perdre la feina, el consorci intenta calmar els ànims: “L’equip docent del centre format per funcionaris i interins municipals té garantida la seva continuïtat laboral com a funcionaris en les plantilles dels centres municipals i haurà d’ajustar-se en funció de l’especialitat de cada un dels docents i la seva condició d’antiguitat en l’interinatge”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa