Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un informe critica la gestió de l’enderroc de nínxols a Montjuïc
  • CA

Familiars de les persones enterrades als 144 nínxols enderrocats al cementiri de Montjuïc de Barcelona han lliurat a l’Ajuntament un informe pericial del catedràtic d’antropologia física i forense de la Universitat de Granada Miguel Cecilio Botella que conclou que la gestió va ser “la pitjor possible”. Fonts municipals, repliquen que altres informes, independents, apunten que l’actuació va ser correcta.

L’informe presentat aquest dimarts al consistori afirma que “la manera de recollir el material humà, restes i ossos, ha estat la pitjor possible i això condiciona de manera determinant la identificació” de les persones inhumades als nínxols que es van tirar a terra el 15 de setembre del 2017.

“No serà possible la identificació de la gran majoria dels individus i només es podrà arribar a alguna identificació mitjançant tècniques antropològiques i anàlisi d’ADN” dels cossos que s’hagin conservat complets o amb restes d’una grandària suficient, segons el text.

El catedràtic que l’ha redactat també considera que “és de sentit comú que el que es va fer i de la manera en què es va dur a terme va ser el menys indicat“, segons un comunicat dels despatxos que representen els familiars, Duran & Durán Advocats i Palau- Lassaletta Advocats.

Més d’un any i mig després de l’incident, els familiars de les persones enterrades als nínxols que van presentar una querella per aquests fets  –que no va ser admesa–, segueixen criticant “el tracte rebut pels responsables del cementiri, la nul·la informació rebuda i el total desconeixement del tractament que s’està donant a les restes “.

Querella desestimada

El jutjat d’instrucció 18 de Barcelona va rebutjar a l’octubre la querella presentada al juliol, però els denunciants van presentar un recurs contra aquesta decisió i estan esperant la resposta al recurs.

El jutjat va considerar que no hi havia indicis de delicte per obrir una instrucció penal perquè, “en cap cas, es pot sostenir que l’enderroc va ser originat per un absolut abandó en matèria de conservació, supòsit d’imprudència greu, única que constitueix delicte”.

Informes de l’Ajuntament

L’Ajuntament ha assegurat que aquest mateix informe no va ser admès com a prova pel jutjat, i ha destacat que Cementiris de Barcelona no té constància que l’autor s’hagi identificat mai per fer un peritatge sobre el terreny.

Fonts municipals han afirmat que confien que el cas s’arxivi definitivament i han defensat que els informes que es van elaborar després de l’enderroc dels nínxols “van ser concloents sobre les causes i que les tasques d’identificació de les restes van ser diligents”.

Les mateixes fonts han ressaltat que els dos informes independents que es van encarregar –als experts Joan Deulofeu i Antoni Vilanova– van assegurar que no es podia preveure el col·lapse imminent del bloc de nínxols i que l’ensorrament es va produir per circumstàncies acumulades i imprevisibles com a risc immediat.

Més notícies
L’oposició d’esquerres tomba la funerària pública de Colau per la lletra petita
Notícia: L’oposició d’esquerres tomba la funerària pública de Colau per la lletra petita
Comparteix
El vot contrari del PSC i l'abstenció d'ERC fan descarrilar la constitució d'un nou operador i la venta del 15% de Serveis Funeraris que manté l'Ajuntament

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa