Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un dit amputat per intentar evitar un robatori en ple carrer
  • CA

Sovint es fa referència a la sharia per assegurar que la pena que mereix un lladre que ha estat enxampat és que li tallin la mà. Un cambrer del carrer Blai del Poble-sec, però, gairebé ho viu a la inversa. Per alçar la veu davant d’un robatori, per ben poc no perd tots els dits de la mà esquerra. Finalment, li van quedar tres dits seccionats. Un d’ells, de fet, li va quedar penjant. Va ser la conseqüència que es va trobar aquest treballador del bar Blai Stop –i veí del barri– per escridassar dos lladregots que intentaven furtar a uns clients. Els presumptes delinqüents, després de ser expulsats, van tornar amb un ganivet de grans dimensions i van provocar-li el tall fatídic.

La mà embenada de l'home a qui van tallar tres dits, després de ser atès a l'hospital / Cedida
La mà embenada de l’home a qui van tallar tres dits, després de ser atès a l’hospital / Cedida

Els fets van passar dilluns passat, poc abans de les deu de la nit, i no només van deixar el cambrer com a víctima. Un altre veí –i treballador de la zona– també s’havia implicat en evitar que els lladres robessin els clients despistats. A ell també li va tocar el rebre del ganivet. Van atacar-li a la cara. Una de les vegades, el ganivet li va fer un tall superficial al rostre. En una altra ocasió, aquesta més contundent, va aconseguir cobrir-se amb l’avantbraç i l’hi va quedar una ferida profunda de més de 5 centímetres. “Si no hi hagués arribat a temps, li hagués seccionat la cara”, comenta el Lucas, el seu company de pis. Després dels fets, els atacants van fugir en cotxe en direcció al Raval, asseguren testimonis.

Fonts dels Mossos d’Esquadra asseguren que a ells, en aquell moment, els va arribar l’avís d’una baralla a peu de carrer. Efectivament, a més de l’atac amb arma blanca, els agressors van llançar pedres i almenys una ampolla de vidre, comenten els treballadors del bar afectat i veïns de la zona. També el cambrer va agafar una cadira del restaurant a mode d’escut. Tanmateix, la policia catalana assegura que s’ha produit cap detenció. Ara per ara, s’han identificat 4 persones vinculades al succés i s’ha obert una investigació.

Una problemàtica amb un focus clar

Malgrat la violència dels fets, els veïns i comerciants de la zona no es limiten a titllar-ho de fet aïllat. “S’ha instal·lat una mena de por que és insuportable per a molts veïns. Alguns ja n’han marxat i ens han deixat clar que és per això”, comenta el Pol Mas des del seu bar, Lilith & Sons. Es refereix a una problemàtica que li ha tocat viure de prop. El seu negoci fa cantonada entre el carrer Fontrodona i la petita via d’Hortes. I és en aquest últim carrer on està ubicat el focus de preocupacions del veïnat durant els últims mesos. Una gran ocupació d’un edifici renovat que havia de ser dedicat a pisos turístics, segons els veïns, però que s’ha convertit en l’escenari de baralles constants i el cau on fan vida els protagonistes de diversos robatoris al barri. Entre ells, els que van agredir amb el ganivet els dos veïns dilluns passat.

De fet, en un vídeo al qual ha tingut accés aquest diari, es pot veure un home a la porta de la finca ocupada, just després que és cometés l’atac, amb un objecte a la mà que els veïns asseguren que és el ganivet que es va utilitzar en l’agressió. Tot seguit, els implicats haurien marxat en el cotxe que apareix a les imatges.

“Jo no tinc res en contra de les ocupacions. Però és que això no hi té res a veure. Que s’hagi convertit en habitual que hagi de netejar sang al carrer és el que em sembla injust“, enraona el Pol Mas. Com ell pensen la majoria de veïns que passegen per aquesta via del Poble-sec. Els que viuen als pisos principals amb balcó s’han trobat diversos casos de robatoris, perquè els entren pel balcó després d’escalar la façana. A vegades, simplement anecdòtics i en les situacions més inversemblants. “A mi em van entrar mentre dormia i em van robar el mòbil. Res més, però. Em vaig despertar i ja no hi era”, explica el Lucas.

També han entrat a robar, fa pocs dies, al bar Lilith & Sons. Moltes vegades, però, no tenen proves de qui comet els robatoris. Tanmateix, la sensació compartida entre el veïnat i els comerciants és que els fets s’han intensificat en la mateixa zona des de l’arribada d’aquests nous veïns, els últims mesos.

Davant d’això, els veïns expliquen que s’han organitzat “per fer les coses bé”. Volen evitar les confrontacions que s’han donat a altres punts del territori. Tenen un grup de Whatsapp on comparteixen els fets que es van trobant i allà acumulen el material audiovisual que després fan arribar, en unes reunions que involucren també al govern del districte de Sants-Montjuïc, a la policia. “És estrany, perquè el barri sempre ha estat humil i divers. I ara ens trobem denunciant una situació que sabem que no és senzilla, i que segur que involucra gent vulnerable, però que no podem pagar amb veïns a l’hospital”, resumeix el Joan, veí del carrer Blai.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa