El Joc de cartes d’aquesta setmana era tan especial que n’eren dos en un. Aquesta nova entrega del concurs de TV3 presentat per Marc Ribas era la revenja entre Catalunya i el País Valencià, després que un restaurador català guanyés en una temporada anterior el primer duel d’arrossos plantejat a banda i banda del Sénia. Era, per tant, una mena de partit de tornada, en què es tornava a posar en joc si guanyaria el nord o el sud. Però, alhora, hi havia un altre duel, el duel entre barcelonins, ja que els dos establiments catalans que hi participaven eren de la ciutat.
El resultat ha sigut curiós i no exempt de polèmica: la guanyadora absoluta ha sigut La Matandeta, d’Alfafar, municipi de l’Horta Sud a tocar de València, en plena Albufera. Però l’actitud de la restauradora, Helena Gálvez, ha acabat provocant fortes tensions. Ella mateixa reconeixeria que amb aquesta mala maror amb els companys la victòria no té “el mateix gust”. I hi ha hagut llàgrimes.
El duel barceloní ha sigut més tranquil. S’hi enfrontaven descendents de dues famílies de la restauració de la Barceloneta, Jordi Noguera, de Ca la Nuri Terra –al carrer Consell de Cent–, i Carles Manresa, de Cal Pinxo Palau de Mar. I en aquesta batalla el vencedor ha sigut Noguera. De fet, la personalitat del restaurador ha sigut un dels al·licients del programa, precisament pel que semblava una rivalitat sana i divertida amb Helena Gálvez, que també ha donat gràcia al concurs. L’ambient no s’ha enrarit fins al final, quan s’han descobert les notes baixíssimes que la valenciana havia posat a tothom.

Les baixes puntuacions de la restauradora valenciana surten a la llum
A Jordi Noguera li ha canviat la cara durant la confrontació, el tram final del programa en què es destapen les puntuacions que els concursants s’han posat mútuament. Ha sigut aleshores quan ha descobert “l’estratègia” de l’Helena, que ha arruïnat l’estira-i-arronsa divertit que els dos concursants havien mantingut durant tot el programa. En un moment d’aquesta confrontació, quan Marc Ribas ha preguntat als concursants qui creien que havia puntuat amb un quatre un apartat d’un dels rivals, el Jordi ha respost: “L’Helena, que posa quatres”.
Tant el propietari de Ca la Nuri, com Carles Manresa i l’altre participant valencià, Enric Navarro –de Casa Navarro, a la platja de la Patacona de l’Alboraia (a l’Horta Nord)–, han estat d’acord que “ha de ser molt dolent el menjar per posar-hi un quatre”. “És la meva opinió”, ha dit Noguera. “Hi estic d’acord, hi ha la feina i l’esforç de tot un equip”, ha afegit Manresa.
Arribat aquest punt, Helena Gálvez començava a penedir-se de les puntuacions que havia posat. “Potser és que soc molt exigent”, deia intentant justificar-se. “El pitjor és que el Jordi pensi que he fet estratègia, no n’he fet”, ha assegurat després, sola davant de càmera, en el seu balanç de la confrontació. I aleshores hi ha hagut llàgrimes, força llàgrimes.
Notes dels presentadors que han canviat la classificació
Arran d’aquestes puntuacions, en contrast amb una actitud molt més generosa dels seus rivals, la classificació provisional ha deixat l’Helena en primera posició amb un 6,8. Tanmateix, estava només cinc dècimes per sobre del 6,3 de Casa Navarro, i a nou dècimes del 5,9 de Ca la Nuri i Cal Pinxo, empatats. Com es va anunciar a principi de temporada, aquest any es permet als concursants modificar una puntuació un cop destapades les notes, i en aquest cas l’Helena ho ha aprofitat per donar un punt més al Jordi i el Carles ha decidit restar-li quatre punts a l’Helena. Això ha fet que La Matandeta hagi baixat a un 6,6 i que Ca la Nuri hagi pujat fins al 6.
Però no estava tot dit, perquè encara quedava saber els vots de Marc Ribas i del presentador del programa bessó a la televisió valenciana, À Punt, el Cartes en joc de Jordi Garrido. Aquí s’ha vist que la millor puntuació global de Marc Ribas havia sigut per a Ca la Nuri, amb un 7,5. La mitjana dels vots dels dos presentadors ha impulsat Ca la Nuri al segon lloc, empatat amb un 6,6 amb Casa Navarro. Cal Pinxo ha quedat últim amb un 6,4.
La Matandeta s’ha beneficiat finalment de la feina del seu xef, Rubén Ruiz, perquè tant Marc Ribas com Jordi Garrido l’han premiat amb mig punt addicional cadascun en fer la seva tria del plat estrella, una paella valenciana i un allipebre d’anguila, dos plats tradicionals de l’Albufera.







