Trilla creu que Barcelona té “grans possibilitats” de passar a la fase 1 i fer-ho”bé”

El cap d'Epidemiologia del Clínic creu que els indicadors comencen a estar "consolidats", tot i que també altres factors, com la capacitat de detectar casos de manera precoç i seguir-ne els contactes

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, creu que Barcelona ciutat i les dues regions metropolitanes, totes en fase 0,5, tenen “grans possibilitats” de passar a la fase 1 el pròxim dilluns, cosa que el ministeri de Sanitat del govern espanyol després que la conselleria de Salut i l’Ajuntament ho hagin demanat ja aquesta setmana. A més, ha dit a Catalunya Ràdio, considera que les tres regions sanitàries poden anar a fase 1 “bé, amb els indicadors ben consolidats”. Amb tot, ha recordat que s’ha de ser “prudent” ja que les xifres de contagis o de morts no són l’única dada. “S’han de valorar moltes altres capacitats”, ha afegit en referència a la necessitat de garantir la detecció precoç massiva i seguir i aïllar els contactes dels positius.

Sobre l’anunci del ministeri de Sanitat sobre com la fase 2, en què que vol mantenir encara la franja reservada per passejar els col·lectius vulnerables –encara que la resta desapareguin–, Trilla ha indicat que és una mesura “prudent”. “No molestarà a ningú”, ha conclòs. Segons ell, la mesura anirà “bàsicament” a donar un espai a la gent gran i assegura que és “bo” que almenys tinguin una franja del dia en què no es trobin “una massa de gent fent esport o tots els nens jugant a la mateixa hora”.

Sobre el descens de casos positius nous i defuncions notificats aquest divendres per Salut en comparació a les dades de dijous, Trilla ha indicat que “són de les més baixes en l’evolució de l’epidèmia”. “Si cada cop hi ha menys oscil·lacions i la tendència és consolidada és una molt bona notícia”, ha apuntat.

Per últim, l’epidemiòleg també ha parlat dels efectes secundaris immediats de la Covid-19 en alguns pacients, casos que ara s’estan seguint i estudiant en diversos hospitals catalans com el Clínic. Segons ha dit, s’està començant a veure que poden tenir conseqüències com problemes pulmonars, pèrdua de massa muscular, atròfia o quadres neurològics. “El que faran és veure com evolucionen aquests quadres i a mesura que tornem a la normalitat es podran fer proves que durant la malaltia aguda no s’han pogut fer”, ha explicat.

Nou comentari