Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Trilla admet que l’acord de retirar el certificat Covid no és unànime

La política hi ha tingut a veure. Sobretot perquè el Comitè Científic Assessor de la COVID-19 ha emès un informe on manifestava posicions favorables i contràries a la retirada del certificat Covid a bars i restaurants, segons ha explicat el cap d’epidemiologia i medicina preventiva de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. A partir d’aquí ha estat la Generalitat qui ha decidit treure’l a partir de les 00 hores d’aquest dijous, després que transcendís als mitjans de comunicació només dues hores abans, el dimecres a les 22 h de la nit, mentre bars i restaurants funcionaven a ple rendiment.

“Ha quedat una mica així, no hi ha hagut una decisió clara, sinó que s’han posat tots els arguments sobre la taula i el Govern ha pres les decisions“, ha confessat Trilla. De totes maneres, ha volgut deixar clar que la decisió presa pel Govern “no va en contra de les recomanacions del comitè”.

La variant òmicron ha reduït “notablement” les virtuts del certificat Covid, en opinió de Trilla, després de l’explosió de casos i reinfeccions, un fet que no va passar amb la variant delta del coronavirus. Malgrat les dades, no semblen preocupar en excés als professionals sanitaris. “Encara que hi ha hagut una enorme quantitat de gent contagiada per òmicron i amb molta gent vacunada amb la pauta completa, la malaltia greu està molt més protegida, no tindrem un pes de malalts als hospitals proporcional al que haguéssim tingut amb altres variants o sense vacunes“, ha expressat el cap d’epidemiologia i medicina preventiva de l’Hospital Clínic.

Pel que sí que ha funcionat el certificat Covid és per fomentar la vacunació en els grups “més passotes”, ha dit Trilla. Quant a l’alleugeriment de mesures restrictives a la restauració, Trilla ha explicat que entén els motius de la decisió. “Estem apretadets de feina, perquè hi ha molta baixa entre el personal sanitari, però aquestes mesures es poden relaxar”, ha considerat. “És possible que augmentin lleugerament el nombre de contagis, però acabaran sent casos i no malalts ingressats als hospitals, en gran part”, ha pronosticat. De totes maneres, ha afirmat que, des d’un punt de vista sanitari, li hagués agradat anar més a poc a poc, així i tot, cal tenir en compte tots els factors, inclòs l’econòmic.

La variant sigil·losa d’òmicron també ha irromput a l’entrevista, després que hagin aparegut els primers casos a Catalunya. “Potser pot contagiar més que l’òmicron i que s’alenteixi una mica la baixa dels casos, però amb les mateixes característiques clíniques i la mateixa resposta de les vacunes”, ha explicat Trilla.

Sobre el futur, calma “Hem d’anar passant setmana a setmana, ens espera un hivern complicadet”, ha reflexionat Trilla. “Si aquesta variant [la sigil·losa] dona immunitat, podem esperar una primavera i un estiu millor, amb casos, però que es puguin gestionar bé, sense que suposi una distorsió per la nostra vida diària”. El que encara durarà és la mascareta, ha opinat el cap d’epidemiologia del Clínic. “La mascareta segur que a interiors l’haurem de portar, i és bo”, ha sentenciat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Acusador a gener 27, 2022 | 11:20
    Acusador gener 27, 2022 | 11:20
    Quans morts per ômicron accepten el govern i el comité ? Tenint en compte que els vacunats (amb tres i amb dues dosis) també poden infectar-se (fins i tot entre ells), es dóna patent als que no s'han vacunat per a que escampin el virus. Poca competència, la del govern, com ja es sabut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa