Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Treballadors que atenen famílies en assentaments ocupen una seu municipal
  • CA

La plantilla del Servei d’Inserció Social a Famílies ROM –gitanes no autòctones– (SISFA Rom), el Servei d’Intervenció Social (SIS) i Servei d’Intervenció Social Medi Obert (SISMO), tots tres de l’Ajuntament de Barcelona, han ocupat aquest matí les dependències de l’àrea de Drets Socials per protestar contra les condicions que els suposa l’externalització de la seva feina. De fet, els treballadors que atenen les famílies que viuen en situació d’infrahabitatge –assentaments, locals ocupats, caravanes–  asseguren que havien estat negociant el plec per al nou concurs, que milloraria les seves condicions, i no ha estat així. Després de les eleccions ha sortit el concurs i asseguren que la proposta municipal no compleix el que havien acordat, que era augmentar els salaris i millorar la situació laboral.

“Augmenta lleugerament la dotació econòmica però també ho ha fet molt la feina així que considerem que no és suficient”, explica una representant del col·lectiu. Molts dels treballadors són mileuristes tot i atendre un col·lectiu vulnerable que ha anat creixent, asseguren. La portaveu concreta que, davant les seves reclamacions, “quan parlem amb l’empresa ens diu que l’Ajuntament no aporta més diners i quan preguntem a l’Ajuntament ens responen que no som treballadors municipals, que ho hem de tractar amb la companyia”.

És una situació d’indefensió que, a més, s’ha vist agreujada amb l’augment de l’horari d’atenció i l’increment de famílies a tractar, que no ha cessat els últims anys. “El SISFA Rom es va iniciar com un recurs per resoldre l’arribada de famílies de Galícia i Portugal a les naus buides del Poblenou i ara s’ha estés a moltes arribades de Romania i països de l’est d’Europa“, apunta la mateixa veu.

Un plec desil·lusionador

Les converses que s’han donat arran de l’acció de protesta entre els treballadors i la gerència de Drets Socials, amb Jordi Sánchez com a màxim responsable al capdavant, no han anat bé. En elles, la direcció del departament hauria reconegut que “no han pogut blindar els compromisos adquirits” perquè “els servies jurídics de l’Ajuntament ho han tombat”, ha citat una portaveu. En la mateixa línia s’han posicionat les fonts municipals contactades per aquest diari, que han apuntat que “la tinença de Drets Socials ha volgut” que els increments “repercuteixin en les condicions laborals de les treballadores” i ha “estudiat com fer-ho obligatori”. Tanmateix, afirmen que els responsables jurídics els van advertir “que no és possible afegir cap especificació concreta en relació a les retribucions i els complements que ja preveu el conveni laboral actual”.

En aquest sentit, les mateixes fonts han insistit que lamenten “les mancances evidents de l’actual conveni col·lectiu d’Acció Social” –que regeix els treballadors en protesta– i han insistit en pressionar la Generalitat de Catalunya que promogui un nou text. Ara per ara, però, la tramitació del conveni renovador està bloquejat per la patronal. 

Alhora, des de l’encara govern d’Ada Colau, detallen que el nou contracte públic del SISFAM per als anys 2019-2022 contempla un increment pressupostari del 16,4%, en passar dels 2,03 milions d’euros del període 2015-2018 als 2,36 milions previstos actualment pel nou període. A més, assegura que la resta de serveis comparan també amb augments d’inversió “destacables”.

Protestes i reunions

Així, des de dos quarts de vuit, la plantilla d’aquest servei municipal externalitzat ha ocupat la seu de Drets Socials, al carrer València 344, per protestar mentre entren els treballadors del departament a les seves oficines. “L’Ajuntament és culpable de precaritzar”, “lluitarem” o “mentiders” han estat algun dels càntics amb els que s’han manifestat aquest matí, juntament amb xiulets, sirenes de megàfon i cançons com el Bella ciao. 

El plec de condicions que ha sortit després de diverses pròrrogues de l’anterior contracte ha estat el de l’actual SISFA Rom, l’encarregat d’atendre famílies gitanes estrangeres, i ha passat a anomenar el servei SISFAM en el nou concurs, per les sigles de Servei d’Inserció Social per a Famílies amb Menors. Així, asseguren que cobriran més tasques sense veure-ho reflectit en les futures condicions. Actualment són assalariats de l’empresa Asispa (Asociación de Servicio Integral Sectorial para Ancianos), la mateixa que gestiona també el SIS i el SISMO, tot i que aquests dos últims encara esperen el futur plec. En total, els tres serveis apleguen 70 treballadors “tant a les oficines com a carrer i assentaments”, assegura un manifest que han preparat per a l’ocasió.

El mateix escrit també posa negre sobre blanc les millores que els van assegurar que recolliria el nou plec: complements de valoració i diagnosi, de penúria –té en compte l’impacte emocional sobre els treballadors–, de disponibilitat, de coordinació i un augment del pressupost per fer front a les millores de les professionals i els serveis. Tanmateix, en sortir el nou concurs, “no es reconeix cap dels complements esmentats”.

Per tot plegat, la plantilla –majoritàriament feminitzada– denuncia que el govern municipal “utilitza” els serveis que ofereixen “per publicitar l’atenció als sensellar” però no té “cura dels professionals” que “són la imatge del consistori”. Una situació que repercuteix, en última instància, “en les famílies, que no són ateses amb els recursos que necessiten”, resum finalment la portaveu del col·lectiu a aquest diari.

La pancarta desplegada per treballadores al davant del departament municipal de Drets Socials. / D.C.

La pancarta desplegada per treballadores al davant del departament municipal de Drets Socials. / D.C.

Els treballadors han convocat una assemblea demà mateix per acabar de decidir el rumb de la protesta, que podria arribar a demanar la impugnació del concurs publicat. A més, volen pressionar les empreses que s’hi volen presentar perquè vegin la mobilització dels treballadors davant la precarietat. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa