Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tràgic incendi en un bloc de pisos de Sant Roc, amb tres morts i una trentena de ferits
  • CA

Un tràgic incendi aquest dissabte al matí al barri de Sant Roc de Badalona ha causat tres morts i una trentena de ferits. El foc ha afectat vuit de les deu plantes d’un bloc de pisos situat a l’avinguda Marquès de Mont-roig número 242. Segons el balanç actualitzat del Servei d’Emergències de Catalunya, s’han atès 29 persones: un nadó en estat crític, dos adults en estat greu i la resta ferits lleus de diversa consideració. 

Les víctimes mortals es trobaven a la vuitena i novena planta, tot i que el foc s’hauria originat a la planta baixa, a peu de carrer. Serien una dona de 92 anys que era a la 9a planta i dos adults pendents d’identificar que es trobaven a la 8a. Els dos adults ferits greus s’haurien precipitat daltabaix de l’edifici. Ja s’han dut a terme les diligències judicials pertinents i Bombers i policia investiguen les causes del succés. De les 29 assistències mèdiques, 16 han requerit evacuació urgent cap a hospitals: el nadó i un dels adults greus han estat evacuats d’urgència a l’Hospital de la Vall d’Hebron i l’altre greu s’ha traslladat a l’Hospital Sant Pau. Tretze dels ferits lleus s’han valorat in situ i la resta s’han enviat als hospitals de la Vall d’Hebron, del Mar i Can Ruti. 

El foc s’hauria declarat a les nou del matí, ha quedat controlat a les 11.13h i ha estat finalment extingit poc poc abans de les dues del migdia, un cop revisats i ventilats tots els pisos, informen els Bombers de la Generalitat. En arribar, afegeixen, ja s’han trobat amb l’incendi molt desenvolupat i flames a les dues façanes. Protecció Civil ha activat la prealerta del pla PROCICAT. Un total de 15 dotacions de Bombers de la Generalitat i 25 de Bombers de Barcelona han treballat en les tasques d’extinció. Després d’apagar el foc i inspeccionar l’immoble, els Bombers de la Generalitat i tècnics municipals han descartat que l’edifici pateixi danys estructurals. 

Edifici de pisos de Sant Roc afectat per l’incendi / Ajuntament de Badalona

El cap d’Emergències de la Regió Metropolitana Nord, Eduard Martínez, ha explicat als mitjans de comunicació que les primeres indagacions apunten a una propagació molt ràpida del foc a través de l’escala comunitària, des de la planta baixa fins a l’últim pis. A banda dels bombers, s’han desplaçat fins a l’avinguda Marquès de Mont-roig nou unitats del Sistema d’Emergències i efectius dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local. El Sem ha activat a 14 unitats terrestres, una logística i un equip de psicòlegs. També participa en l’atenció als afectats un tècnic municipal de Protecció Civil municipal i una tècnica dels Serveis Territorials a Barcelona. La Guàrdia Urbana ha tallat trànsit a la zona d’influència dels fets.

Reallotjaments: nit de Reis al centre d’emergències

S’ha hagut de desallotjar tot el bloc pel gran abast de l’incendi i mentre duraven les tasques d’extició s’han evacuat també els dos edificis del costat per precaució. Aquests darrers veïns –dels números 240 i 244 de l’avinguda– ja poden tornar a casa seva. En canvi els residents a l’edifici incendiat trigaran a poder-s’hi reinstal·lar, ha confirmat Protecció Civil. Només podran entrar-hi uns minuts a recollir les pertinences indispensables acompanyats d’un bomber. El centre cívic més proper s’ha habilitat per acollir a tots els afectats durant el matí. 

La capital catalana ha desplaçat a Sant Roc un grup de professionals del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), que ha atès a una trentena de persones. La resta de persones afectades que han passat pel centre d’acollida provisional –una vintena– “han indicat no necessiten ajuda pel reallotjament”, explica Protecció Civil. Quatre nuclis familiars han hagut de ser reallotjats i el CUESB es farà càrrec de la manutenció i allotjament aquesta nit. Dos persones estan allotjades a un hostal i la resta han preferit anar a casa de familiars i amistats. 

Visita de Quim Torra i estat dels set ferits ingressats a la Vall d’Hebron

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anat aquesta tarda a l’hospital de la Vall d’Hebron per visitar els ferits i les seves famílies, juntament amb el conseller de Territori, Damià Calvet. La directora assistencial del centre, Anna Ochoa, ha assegurat que els metges no temen per la vida dels set ferits que han estat ingressats en aquest hospital barceloní per inhalació de fum –cap d’ells per cremades–. També ha detallat que un ja ha estat donat d’alta i que el nadó ferit segueix a la UCI pediàtrica del mateix hospital per prevenció. Torra també ha visitat, aquest cop acompanyat de l’alcalde Álex Pastor, el centre cívic de Sant Roc per parlar amb les famílies afectades que hi estaven acollides aquest vespre.

Nou minuts en arribar segons Interior, molts més segons veïns

Al migdia s’han traslladat a Sant Roc per conèixer de primera mà els detalls de l’incendi el conseller d’Interior, Miquel Buch, el d’Afers Socials, Chakir el Homrani, i l’alcalde de Badalona, Álex Pastor, així com el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Julià Fernàndez. Buch ha assegurat que els Bombers de Badalona han arribat només nou minuts després de rebre’s el primer avís i que posteriorment se’ls han afegit bombers de Barcelona i d’altres localitats, tot i que ha evitat precisar quanta estona han tardat en arribar els escales per evacuar els veïns de les plantes superiors.

Amir, un testimoni de l’incendi entrevistat per l’agència ACN, ha explicat que ha ajudat a rescatar veïns del primer i del segon pis amb l’escala que portava dins la furgoneta. El jove s’ha trobat amb l’incendi quan passava a recollir un company de feina. Altres veïns han assegurat als mitjans que els primers efectius d’emergències en arribar al lloc només una escala elevable i que en necessitaven una segona que ha trigat tres quarts d’hora en arribar.

Tres dies de dol municipal i nombroses mostres de condol

L’Ajuntament de Badalona ha decretat tres dies de dol per les tres víctimes mortals de l’incendi i llueix les banderes de la seu consistorial a mig pal. També ha anunciat la suspensió dels actes institucionals de rebuda dels Reis d’Orient al pont del Petroli, mantenint la Cavalcada dels Reis pels carrers de la ciutat. L’alcalde ha convocat una reunió extraordinària de la Junta de Portaveus local al migdia per a fer una valoració de l’incendi. “Els serveis d’emergències estan reubicant a totes les persones afectades”, ha indicat el municipi.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, han expressat el seu condol per la tragèdia badalonina, així com múltples personalitats polítiques i ciutadans.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa