Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tornada a la feina sense aglomeracions i amb mascaretes per a tothom al metro

El retorn a la feina de treballadors de sectors no essencials que s’ha permès avui, després de dues setmanes de restricció total pel coronavirus, s’ha notat al metro a primera hora però poc. Hi havia més passatgers que els darrers dies, però no hi ha hagut aglomeracions i s’han mantingut les distàncies de seguretat, mentre es distribuïen mascaretes per a tothom, com es va anunciar ahir, en una llista llarga de parades amb més volum de passatgers.

El TOT Barcelona ha comprovat sobre el terreny que hi ha pocs viatgers i la sensació ha sigut confirmada per voluntaris de la Creu Roja que són en parades on es distribueixen mascaretes –un total de 29 a l’àrea metropolitana, 14 dins del terme de la ciutat de Barcelona. De fet, segons les dades de TMB, hi ha hagut menys passatgers aquest dimarts a primera hora que no pas el 24 de març, l’últim dimarts abans de la restricció total dels desplaçaments per anar a treballar excepte per als sectors essencials. En concret, fins a les 8 del matí hi ha hagut un 6% menys de validacions, segons la companyia dels transports metropolitans. I el descens és del 81% respecte dels viatges que es van registrar el dimarts de tornada a la feina després de la Setmana Santa de l’any passat.

Dos agents dels Mossos i una voluntària de la Creu Roja que reparteix mascaretes al vestíbul de l'intercanviador de plaça Catalunya / A.G.

Dos agents dels Mossos i una voluntària de la Creu Roja que reparteix mascaretes al vestíbul de l’intercanviador de plaça Catalunya / A.G.

A banda d’un descens en l’afluència de passatgers, avui marca la diferència el repartiment de mascaretes gratuïtes per a tothom. A Plaça Catalunya, per exemple, a l’entrada de la Línia 1, dos agents dels Mossos d’Esquadra acompanyen una voluntària de la Creu Roja que en dona. En molts moments, són els únics habitants d’un vestíbul que està desert: “Mira, sobre aquesta part, hi ha un filferro i te l’has d’apretar”, explica la voluntària a una de les poques passatgeres que passen.

Poca gent en l'hora punta d'aquest matí en un comboi del metro | A.G

Poca gent en l’hora punta d’aquest matí en un comboi del metro | A.G

Ja a l’andana, l’estació de Plaça Catalunya, tant de Rodalies com de Metro, irreconeixibles. Ni una ànima esperant un comboi. El més sorprenent, però, són els continus missatges per megafonia per practicar el distanciament social. La buidor fa que ressonin els missatges que també se senten de Rodalies. Gairebé no hi ha espai entre ells, sonen sincopats: “Per complir amb les mesures de prevenció distribuïu-vos al llarg de l’andana i dels vagons un cop dins del tren”. “Quan circuleu pels passadissos, feu-ho per la vostra dreta. Eviteu les hores punta sempre que sigui possible. Quan sortiu del transport públic renteu-vos les mans amb aigua i sabó de seguida que pogueu”.

Dins del metro, són majoria els passatgers que porten mascareta, almenys molts més que en les últimes setmanes. El comboi de la Línia 1 va molt buit per ser hora punta. Extraordinàriament buit, tant que els passatgers poden estar a metre o metre i mig entre ells. No passa el mateix a la Línia 5, a l’intercanviador de Provença a Diagonal, on hi ha una mica més de gent. També periodistes. Malgrat tot, una voluntària de la Creu Roja, col·locada al mig de l’intercanviador per repartir protecció a dreta i esquerra, detalla que no hi ha gaire gent, “però més que els últims dies, clar.”

La porta del maquinista continua barrada al pas per precaució | A.G

La porta del maquinista continua barrada al pas per precaució | A.G

Una treballadora de la neteja del mateix metro, la Carmen, diu que sí que ha vist “una espurna” més de passatgers respecte la setmana passada. A la Plaça Espanya, quatre voluntàries de la Creu Roja, totes dones, s’han col·locat a la sortida de l’estació. Expliquen que estan des de les sis del matí: “Jo he arribat aquí que era negra nit”, explica la Teresa. Tots parlen a distància entre ells, malgrat portar mascareta. El responsable de coordinació de l’estació ha explicat a aquest diari que la gent “rep les mascaretes amb molt d’agraïment” tot i que matisa que hi ha molt poca gent i que molts passatgers ja en porten de casa. “Ens n’estan sobrant”, afegeix. “A l’estació del Clínic hem repartit només dues caixetes”, explica el seu company. D’entre dels que n’agafa hi ha l’Alonso del Perú. Treballa netejant un portal. La Luisa porta mascareta però n’agafa una: “La situació, com està… Aquesta és per la meva filla”, diu tot esbufegant.

La vida al metro continua igual que alguns la van deixar. Les portes segueixen obrint-se soles i la cabina del maquinista està especialment protegida amb unes cintes que barren el pas uns metres. A l’estació de Passeig de Gràcia, a la bocana de la Casa Batlló, hi ha quatre voluntaris de la Creu Roja acompanyats d’un vigilant de seguretat del Metro. Poquíssima gent aquí. Només una senyora interromp la quietud que s’hi respira per entrar. Valida el tiquet i, al passar, un dels voluntaris s’adona que no porta mascareta. Fa uns quants passos rápids per interceptar-la. La dona el mira i somriu.

Quatre voluntaris de la Creu Roja al hall de l'estació de metro de Passeig de Gràcia | A.G

Quatre voluntaris de la Creu Roja al hall de l’estació de metro de Passeig de Gràcia | A.G

Nou comentari

Comparteix