Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El telèfon d’atenció emocional als barcelonins quadruplica la demanda en un mes
  • CA

El servei telefònic de suport emocional a la ciutadania activat per l’Ajuntament de Barcelona i el Col·legi de Psicologia de Catalunya (COPC) davant el coronavirus ha quadruplicat la demanda des de la seva posada en marxa el 22 de març: ha atès 2.381 persones fins al 28 d’abril, informen les fonts municipals a Europa Press.

La vicepresidenta de la secció d’emergències del COPC i coordinadora del dispositiu, Mònica López Benavent, explica a Europa Press que quan el govern espanyol va endurir el confinament “va desaparèixer la demanda i l’equip de psicòlegs va anar creixent” per adaptar-se la situació i poder atendre a tothom que trucava. Els ciutadans poden trucar les vegades que vulguin al telèfon 649756713 de 9 a 20 hores, on trobaran psicòlegs amb experiència en situacions d’emergència que li oferiran escolta, contenció emocional i recomanacions.

“Es deixa a la persona molt connectada amb el seu entorn, i en alguns casos se la vincula a recursos tècnics d’assistència de la Xarxa de Salut Pública”, indica. López també assegura que el servei ha tingut bona acollida i que alguns usuaris els han contactat al cap d’un temps per expressar-los el seu agraïment. La coordinadora del servei recalca que la franja d’edat que els truca va dels 20 als 70 anys i ha valorat especialment que telefoni gent d’edat avançada: “Sorprèn, perquè els avis normalment no són una generació acostumada a anar al psicòleg”.

Según fonts municipals, del 20 al 26 d’abril es van haver de derivar 6 persones al Consorci Sanitari de Barcelona per trastorns afectius –depressió en la majoria de casos– i trastorns de personalitat que s’havien quedat sense prou seguiment dels professionals de referència. També hi ha hagut un cas d’ideació autolítica.

Menys por al contagi

El temor al contagi de Covid-19 i l’ansietat i la frustració pel confinament van ser les emocions més presents durant les dues primeres setmanes d’estat d’alarma, però han anat baixat amb el temps. “Ens hem adaptat a la por de ser infectats”, interpreta la coordinadora del servei.

Ara les emocions predominants són el dol per la pèrdua d’una persona estimada, en què es barregen “la tristesa, la culpa per no haver pogut cuidar-la o acomiadar-se’n i l’enyorança de sentir-se acompanyat per amics i familiars”. A la mateixa altura es troba el neguit pel futur econòmic, la incertesa i la inseguretat. Poc a poc han baixat les demandes de les persones amb una patologia mental prèvia que es trobaven amb una descompensació emocional per estar tancats a casa.

Sense precedents

Aquest servei telefònic té una vigència inicial de tres mesos i s’està adaptant segons la situació. López remarca que mai no s’havia posat en marxa un servei així perquè mai s’havia produït una emergència així: “En el cas dels atemptats o les catàstrofes, comencen i acaben; en canvi ara no sabem quan acabarà”. La vicepresidenta de la secció d’emergències del COPC confia que la “majoria de la població tirarà endavant”, ja que els humans estan preparats per afrontar una situació adversa activant els propis recursos i buscant el suport de persones de confiança.

El servei d’atenció emocional a la població general es complementa amb altres serveis específics per a diferents col·lectius, com el telèfon d’assistència emocional a autònoms i pimes (900505805), a treballadores de la llar i la cura (900505805) o a professionals de serveis essencials (935678856), a més del telèfon de l’esperança (682900500) que funciona tot l’any i que ha rebut 3.818 trucades del 14 de març al 28 d’abril.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa