El restaurant italià Luigi, un clàssic de la plaça de Francesc Macià, ha tancat. Es tracta de l’establiment que el grup de restauració tenia al número 7. En un comunicat, els responsables de Luigi van explicar que abaixaven la persiana per “raons alienes” a l’empresa. Luigi va plegar el 7 de setembre, a la tornada de les vacances d’estiu. De fet, a la porta encara s’hi pot llegir que està tancat per vacances. En conversa amb el TOT Barcelona, el seu propietari, Javier Sánchez, explica que el preu elevat del lloguer del local va ser un dels motius de la clausura.
El tancament no afecta els altres negocis que el grup té a Barcelona. En concret, Luigi disposa de dos restaurants més a la ciutat. Un es troba al carrer de Roger de Llúria, 50, i l’altre, a la Via Laietana, 41. “I sempre estan plens, diu Sánchez. La clausura de Luigi a Francesc Macià “no ha estat fàcil”, ja que l’espai ha format part de la vida de milers de persones. “És un tancament que no és un adeu”, van afirmar en el comunicat. Segons Sánchez, a Francesc Macià no hi ha tants turistes i falten hotels. Les dues qüestions han pogut afectar en el fet que el negoci no hagi prosperat, juntament amb un lloguer massa alt per a un negoci de restauració.

La cadena Luigi va començar a operar a Barcelona de la mà de Javier Sánchez, fill de Silvestre Sánchez, el conegut propietari de la marisqueria Salamanca del barri de la Barceloneta. Javier i el seu germà, Ángel, també estan al capdavant del Salamanca, una referència de la cuina barcelonina des del 1969.

Un edifici dels anys 70
Tot i que ja fa un mes llarg que va tancar, el Luigi de Francesc Macià segueix igual que el dia que va abaixar la persiana, amb tot el material a l’interior i encara amb l’estructura de la terrassa a la confluència de la plaça de Francesc Macià amb la Diagonal. El restaurant estava situat als baixos de l’edifici Macià, construït a principis dels anys 70 per l’arquitecte Josep Maria Soteras i Mauri.

De Camarasa Fruits a Sotelo i Mery
El tancament del Luigi no és l’únic canvi en establiments de restauració de Francesc Macià. A mitjans de setembre, el TOT Barcelona ja va informar que el negoci sibarita Camarasa Fruits es va traspassar i es transformarà en un restaurant i bar de copes. Inicialment, el nom que es volia posar al local era Sotelo. Durant el franquisme, la plaça barcelonina es va batejar com a Calvo Sotelo en record de José Calvo Sotelo, el ministre d’Hisenda durant la dictadura de Primo de Rivera que va ser assassinat pocs dies abans que esclatés la Guerra Civil. El 20 de desembre del 1979, ja en democràcia, es va rebatejar com a plaça de Francesc Macià.
El nom de Sotelo va generar molta polèmica i els nous titulars del negoci van decidir canviar la denominació del restaurant i es va decidir que es dirà Mery. Camarasa Fruits va entrar en concurs de creditors el febrer passat. Aquesta setmana, el negoci continuava obert. S’hi pot dinar, sopar, prendre una copa, comprar plats cuinats per emportar, productes gurmet i fruita de primera qualitat.