Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tanca una ferreteria familiar de Sants amb 122 anys d’història
  • CA

La ferreteria Porxas del carrer de Sants abaixarà la persiana definitivament quan s’acabi del novembre. Serà la fi d’un establiment que ha estat actiu durant 122 anys i que ha vist passar quatre generacions de la mateixa família. Segons ha explicat el mateix Llorenç Porxas en una entrevista a Sants 3 Ràdio, els motius d’aquesta decisió són diversos, però sobretot es busca encetar una nova etapa del negoci en què la venda industrial passarà a ser la seva funció central. El responsable de la botiga, qui també és president de Sants Establiments Units, lamenta que “Sants perdi aquest punt de referència del barri”. Alhora, però, reivindica que “per sort, no ha sigut una fallida de negoci, sinó un canvi desitjat”.

En la conversa amb la ràdio santsenca, Llorenç Porxas es mostra transparent sobre el rerefons de la decisió. Tot gira al voltant de la paraula “reconversió”, diu. “Ens vam trobar que aquí a Sants ens era molt difícil moure el negoci industrial”, explica, en referència als serveis que ofereixen per a tallers de fusteria, fàbriques o instal·ladors. Els clients tenien problemes per anar a la botiga de Sants a fer la gestió necessària. Així, la família va provar una alternativa: va obrir una segona base en una nau industrial a l’Hospitalet de Llobregat. “I ha funcionat”, resumeix Porxas. Tant és així que actualment la ferreteria industrial els suposa el 60% dels seus ingressos.

El ferreter afegeix que aquesta voluntat de canviar el rumb del negoci va coincidir amb uns “problemes de reforç” de l’edifici i la necessitat de “fer obres per atendre millor el públic a la sala de vendes”. En veure el conjunt de la situació, van decidir estalviar-se maldecaps i anunciar al propietari que deixarien el local a finals d’any.

L’home que explica el tancament de la botiga forma part de la tercera generació que s’encarrega del negoci, i ara és la quarta generació la que entoma el repte de mantenir la marca que porta el seu cognom. Colpit emocionalment, Llorenç Porxas recorda que la botiga ha estat en actiu “des del 1899 i sempre ha sigut familiar. Familiar significa que tothom hi posa el coll”.

Després d’agrair els anys de confiança de la clientela, de qui ha conegut els fills i els nets en molts casos, el ferreter ara anuncia que es mantindran en actiu al carrer de Sants fins al 30 de novembre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa