Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tanca una de les carnisseries més antigues de Barcelona després de 134 anys
  • CA

Barcelona perdrà aquest 2023 una de les seves carnisseries més antigues. La família Balmaña ha decidit tancar definitivament la botiga que des de fa quatre generacions resistia en un local ubicat al número 405 del carrer de València, en ple barri de la Sagrada Família. Aquest dissabte 31 de desembre del 2022 ha estat l’últim dia d’aquest establiment fundat l’any 1888 pel besavi d’Enric Balmaña, últim responsable del negoci familiar.

“Tanco per jubilació. Per edat ja em toca i com no em segueixen doncs hem decidit que el negoci ja havia esgotat el seu cicle vital“, explica Balmaña en una conversa telefònica amb el TOT Barcelona. Aquest carnisser -que ha dedicat tota la seva vida a l’empresa familiar des que el seu pare li va traspassar les regnes de la botiga- no es mostra decebut per la falta de relleu al capdavant de l’establiment i assegura que no és un mal moment per abaixar definitivament la persiana, sobretot tenint en compte la situació actual del sector i la gran competència. Sobre la coincidència amb el canvi d’any, Balmaña apunta que s’ho ha fet venir bé perquè la data pogués coincidir i així donar-li un valor especial a la clausura després de 134 anys d’activitat.

La carnisseria Balmaña en una imatge recent / Cedida
La carnisseria Balmaña en una imatge recent / Cedida

Els orígens

L’origen d’aquesta carnisseria es remunta a l’any 1888, quan la família Balmaña va traslladar-se del barri de la Barceloneta a l’antic nucli de cases del Poblet, ubicat on ara s’estén el barri de la Sagrada Família. El besavi de l’últim responsable del negoci va decidir inicialment obrir una botiga de queviures en aquest local del número 405 del carrer de València que amb el pas dels anys es va anar especialitzant en els productes carnis. Aquesta especialització va culminar l’any 1932, quan l’establiment passa a convertir-se formalment en una carnisseria.

L'interior de la carnisseria Balmaña en una imatge recent / Cedida
L’interior de la carnisseria Balmaña en una imatge recent / Cedida

Un negoci familiar supervivent

Des d’aleshores, la carnisseria Balmaña va convertir-se en un dels comerços de referència d’aquesta zona de la capital catalana i amb el temps ha acabat erigint-se en un dels pocs negocis familiars supervivents d’aquell antic nucli de cases del Poblet. Molts veïns i clients habituals de la botiga han volgut acompanyar els responsables aquest dissabte en el seu comiat definitiu. Un dels primers a fer-se ressò del tancament d’aquest establiment històric ha estat David Martínez, el responsable del compte de Twitter Històries de Barcelona, que recull efemèrides i relata episodis sovint poc coneguts del passat de la capital catalana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa